IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разширява атаките по критична инфраструктура в Украйна

Руската православна църква обяви войната за "свещена"

09:00 | 30.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Русия разширява атаките по критична инфраструктура в Украйна. Украйна наложи извънредно спиране на тока в няколко региона, след като Русия изстреля десетки ракети и дронове по украински електроцентрали през нощта.

Националният мрежов оператор „Укренерго“ съобщи в късните часове на 29 март, че неговият диспечерски център е бил „принуден да прилага графици за аварийно спиране на тока в регионите Днепропетровск, Запорожие и Кировоград“, пише БГНЕС.

Ограничения са в сила в много от големите градове, а потребителите в други региони са призовани да пестят енергия.

Атаките идват в труден момент за Украйна, която е изправена пред критичен недостиг на ракети за противовъздушна отбрана за защита на небето и боеприпаси на фронтовите линии. Украинското външно министерство посочи, че въздушните атаки стават все по-чести и масови, като представляват нарастваща заплаха за енергийната сигурност на страната.

„Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да осигури критичната инфраструктура и да защити населението“, казва премиерът Денис Шмигал в поредна молба към западните съюзници на Киев.

„Енергиен тероризъм“

Белият дом определи последните руски удари като "ужасно напомняне за усилията на Владимир Путин да сломи духа на украинския народ" и призова Конгреса на САЩ да приеме законопроект за финансиране на отбраната на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски нарече атаките "енергиен тероризъм", а ООН ги определи като незаконни.

Военновъздушните сили съобщиха, че Москва е атакувала "гориво-енергийния сектор" на Украйна с 99 ракети и дронове през нощта, 84 от които са били свалени.

„Руските ракети поразиха топло- и водноелектрически централи“, казват от „Укренерго“.

Един от основните доставчици на енергия в страната, DTEK, съобщи, че три топлоелектрически централи са били атакувани при баража, като съоръженията са "сериозно повредени". „След атаката енергетиците незабавно започнаха да се справят с последствията“, казва се в изявление на компанията онлайн. Един служител е ранен.

Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че общо седем региона са имали продължителни прекъсвания на електрозахранването, като призова гражданите да проявят "разбиране към тези временни затруднения".

На фронтовата линия Украйна е принудена да заеме отбранителна позиция през последните няколко месеца заради недостига на боеприпаси. Командващият украинските въоръжени сили Александър Сирски отбеляза, че ситуацията в някои райони на бойното поле е "напрегната".

„Руските окупатори продължават да увеличават усилията си и имат числено превъзходство в личния състав. Освен това противникът води мощен артилерийски и минометен огън. Само преди няколко дни предимството на врага по отношение на изстреляните боеприпаси беше около шест към едно", обясни Сирски. 

Атаки с оръжия с голям обсег и дронове

Руското министерство на отбраната обяви, че е използвало "въздушни, морски и наземни прецизни оръжия с голям обсег" за насочване към енергийни съоръжения.

Руски дрон е убил 39-годишен мъж и е ранил друг човек близо до югоизточния украински град Никопол, докато въздушна атака срещу Камянске на север е ранила петима души, включително дете, съобщават украинските власти.

Друг 50-годишен мъж, фермер, е намерен мъртъв в южната област Херсон, след като управляваният от него трактор се е ударил в мина, казва губернаторът на областта.

Най-малко петима души са ранени при руска ракетна атака в южния украински пристанищен град Одеса, предава ДПА, пише БТА. Сред жертвите е 15-годишно момче, съобщава кметът Генадий Труханов. Въпреки че две ракети са били свалени от противовъздушната отбрана, отломки са паднали върху улици и сгради. 

В Русия украински дрон се разби в жилищна сграда в граничния град Белгород, като е убил мъж и е ранил други двама, съобщава губернаторът на региона Вячеслав Гладков.

„Свещена война“

Руската православна църква междувременно обяви войната в Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл, пише още БГНЕС.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Според църковен документ войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“. "След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“, пише в документа.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“.

В политическия документ се подчертава, че Русия трябва да се превърне в един от водещите центрове на многополюсния свят, водещ на интеграционните процеси и осигуряващ сигурност и стабилно развитие на цялото постсъветско пространство.

„Обединението на руския народ трябва да стане един от приоритетите на руската външна политика. Русия трябва да се върне към доктрината за триединството на руския народ, съществувала повече от три века, според която руският народ се състои от великоруси, малоруси и беларуси, които са клонове на един народ , а понятието „руски” обхваща всички източни славяни – потомци на историческа Рус“, допълва се в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
vanaia
преди 4 седмици
До: mr. Yoda - тъпчо, и ти ли си от тия за още оръжие? Ами стягай *** и ходи да помагаш на неонацитата в Украйна. Само че сигурно пушка си виждал само на снимка. А, и изказвам свое мнение, на Ленка парапетная фишеците, за 4К си ги пази за други, на мен нито 4, нито 40 ми са дотрябвали. Затова си казвам, само и единствено каквото мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 4 седмици
До: vanaia: Имаш оферта от 4к - по ценоразпис от Кремъл. Търсят се елитни пропагандатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
vanaia
преди 4 седмици
Руснаците най-накрая разбраха по трудният начин, че полека няма да стане. Свалиха ръкавиците оцапани с атентаторска кръв и започнаха да удрят както трябва ако искат наистина да постигнат нещо. Опитваха се да ги щадят, но се видя че трябва да ги размажат преди на някой да му светне, че ОЩЕ ПВО И ОРЪЖИЯ ОТ ЗАПАДА ще води само до още мноооого проблеми за Украйна. При война, разбира се че първо се удрят стратегическите обекти. Въпросът е: наиграхте ли се вече на война? Явно не още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още