IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се радва на помощта на САЩ за Украйна, но сама трябва да засили подкрепата си

Русия се подготвя за противодействие на украинските дронове след множеството атаки

08:31 | 21.04.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските лидери приветстваха приемането на пакета за помощ за Украйна на стойност 60,8 млрд. долара от Камарата на представителите на САЩ в събота. Някои предупреждават обаче, че спешно е необходима по-голяма подкрепа от самата Европа преди очакваната руска офанзива през следващите месеци.

Долната камара на Конгреса на САЩ прие мярката с 311 гласа „за“ и 112 гласа „против“, като преодоляха яростната консервативна съпротива срещу финансирането. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подчерта, че без помощта Украйна може да загуби войната до края на годината, пише Politico.

„Приветствам, че Камарата на представителите на САЩ одобри голям нов пакет от помощ за Украйна“, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в публикация в социалните медии. "Украйна използва оръжията, предоставени от съюзниците в НАТО, за да унищожи руските бойни способности. Това повишава безопасността в Европа и Северна Америка“, допълва той.

Ще отнеме време обаче доставките да достигнат фронтовата линия, като те зависят от много фактори. Украински лидери и военни служители подозират, че Русия ще започне офанзива през юни или юли и насочването на руските атаки към инфраструктурата на Украйна е кампания преди самото настъпление.

Институтът за изучаване на войната (ISW) също предупреждава, че достигането на помощта до Украйна ще отнеме няколко седмици, което означава, че недостигът на боеприпаси остава като проблем в близко бъдеще.

„Благодаря ти, Америка!“, коментира в социалната платформа Х украинският президент Володимир Зеленски. „Жизненоважният законопроект за помощта на САЩ, приет от Камарата на представителите, ще предотврати разширяване на войната, ще спаси хиляди животи и ще помогне и на двете страни да станат по-силни“, допълва той.

Домашното на Европа

Някои европейски лидери се възползваха от гласуването на САЩ, за да призоват самата Европа да не губи инерция и да не изразява самодоволство. „Надявам се, че това гласуване насърчава всички съюзници да прегледат складовете си и да направят повече“, коментира министър-председателят на Естония Кая Калас също в платформата Х.

„Сега също е моментът да си припомним, че ЕС трябва да увеличи собственото си производство на оръжия, боеприпаси и доставки, за да помогне на Украйна в дългосрочен план“, допълва шведският външен министър Тобиас Билстрьом. „Трябва да си напишем домашното“, казва още той.

Неговият чешки колега Ян Липавски изразява подобно мнение: „Европа също трябва да направи повече. Нашето колебание и нерешителност в ефективната подкрепа за Украйна само мотивират Кремъл към по-нататъшна агресия, която струва повече животи“.

Решаващият тест за Европа ще се състои в понеделник, когато 27-те външни министри на ЕС се съберат в Люксембург, за да планират бъдещата военна помощ за Киев. Предвижда се министрите на външните работи и на отбраната на Украйна да се включат виртуално в дискусията.

Преди почивните дни европейските съюзници в НАТО обещаха да увеличат доставката на готови системи за противовъздушна отбрана на Украйна, според Столтенберг. Германският външен министър Аналена Бербок, ключовият служител зад последния натиск за допълнителни системи за противовъздушна отбрана, които да се предоставят на Киев, приветства законодателния ход на САЩ.

Русия подготвя противодействие на украинските дронове

Русия засилва военното обучение за противодействие на безпилотните летателни апарати след многократните атаки от Украйна в съседни региони от страната и срещу цели, които са далеч от границата.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу е посетил полигона на Московския военен окръг, за да му се представи план за тактическо обучение, което трябва да се проведе до 1 юни, за отработване на умения за противодействие на безпилотни самолети със стрелково оръжие. Това се посочва в изявление на руското Министерство на отбраната, публикувано чрез Telegram.

Русия беше изправена пред един от най-интензивните баражи за годината в събота, като прихвана около 50 дрона в осем региона от Белгород до Москва, казва се в изявлението, в което не се уточнява нищо за щети. Губернаторът на Белгородска област, която граничи със североизточна Украйна, казва, че двама души са загинали.

Нощният бараж е поредният, който показва, че битката на Украйна срещу Русия е навлязла в нова фаза. Украйна успя да атакува множество промишлени и енергийни обекти със своите дронове тази година и в резултат на това износът на дизел от Русия се срива.

По време на посещението си на полигона Шойгу е разгледал и ново оборудване, включително дронове с полезен товар до 200 килограма и нов атакуващ квадрокоптер, който може да бъде оборудван с различни видове боеприпаси.

Дроновете и техните оръжия са създадени от местни материали и компоненти, което позволява по-бързо производство, казва руското Министерство на отбраната. Според Шойгу Русия ще създаде изследователски и производствен център за безпилотни летателни апарати и роботизирани системи.

Украйна забранява хазарта в армията

Украинският президент Володимир Зеленски забрани хазарта в армията на страната поради опасения, че подкопава морала и представлява риск за сигурността. Забраната включва залагане в хазартни заведения и в интернет по време на военно положение, според указа, подписан от Зеленски.

Кабинетът на Украйна ще ограничи рекламата и ще поиска от Apple Inc. и Google на Alphabet Inc. да забранят приложенията за хазартни игри в техните магазини без подходящ лиценз.

Този ход следва петиция, подадена от украинския военнослужещ Павло Петриченко, който казва, че някои войници на фронтовата линия харчат приходите си за залагания, теглят заеми и дори залагат военно оборудване - като дронове и термокамери, за покриване на дългове от хазарт.

Правителството планира да разработи ограничения за рекламата на хазарта като цяло, а Националната банка на Украйна ще отправи препоръки към банките да блокират плащанията към сметки за хазарт онлайн.

Петицията на Петриченко, която бързо събра необходимите 25 хил. подписа, за да бъде разгледана, след като беше издадена в края на март, също цитира риска руските онлайн казино оператори да се насочват към клиенти в Украйна с реклами, предназначени да осигурят достъп до лични данни от военен персонал и цивилни. Петриченко загина на фронтовата линия на 15 април и беше погребан в Киев тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 2 седмици
Пишурките и днес пишат за хурки. Американски хурки и украински дудудуци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 21
zelka007
преди 2 седмици
До: RoyBatty ... що , в рассийката с военният бюджет лекуват ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 11
RoyBatty
преди 2 седмици
Още 60,8 млрд. долара ще бъдат вкарани във военните пройзводства и после "продукцията" ще убива хора. Добър начин да се "стимулира" икономиката и обнови военната техника. За америка това е изгодно, НО дългосрочният ефект какъв е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 13
780ugly
преди 2 седмици
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 22
zelka007
преди 2 седмици
"за да призоват самата Европа да не губи инерция" ... целият ВПК на Европа е на пълни обороти ... а украинците през това време , оня ден по-точно , са ударили и взривили поредно петролно депо в рассийката , в г.смоленск на 300км от границата ... няма да оставят нито един работещ нефффтохим на зануленият и нито едно депо от по-големшките ... един вид ще създадат санитарна ивица от 500-600км в рассийката , дет се вика ... :))) ... после ще подкарат ТЕЦовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още