IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски за пореден път разкритикува бавното предоставяне на ПВО от Запада

Ракетни удари по град в окупираната от Русия Луганска област в Източна Украйна са причинили пожар в склад за гориво

07:44 | 21.05.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michele Tantussi/Getty Images
Снимка: Michele Tantussi/Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път подчерта спешната нужда на страната му от оръжия за противовъздушна отбрана, предаде ДПА.

Украйна най-спешно се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и западни изтребители, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в понеделник вечерта. 

"За съжаление, свободният свят няма експедитивност по тези два въпроса", каза той и добави, че благодарение на въздушното си превъзходство Русия е в състояние да унищожи украинските градове и отбранителни позиции с планиращи бомби. 

Според Зеленски руснаците активно използват разрушителна тактика на фронтовата линия край Харков и в източната част на Украйна, в Донецка област, в посока Часов Яр и Покровск.

През последните дни Зеленски вече няколко пъти поиска доставката на две допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot, припомня ДПА. 

Той заяви, че това ще осигури по-добра защита на Харков, който многократно е бил атакуван от въздуха. Градът в Североизточна Украйна е един от най-тежко засегнатите от войната.

Споменатите от Зеленски изтребители бяха обещани на Украйна преди една година. Според официалната информация обаче Ф-16 все още не са пристигнали. 

Междувременно стана ясно, че ракетните удари по град в окупираната от Русия Луганска област в Източна Украйна са причинили пожар в склад за гориво, съобщават окупационните власти, цитирани от ДПА.

"В резултат на ракетен удар с касетъчни боеприпаси по Свердловск е повредено съоръжение за съхранение на горива и смазочни материали", пише в канала си в Teлеграм Леонид Пасечник, ръководител на силите на проруските сепаратисти в Луганска област.

През 2016 г. Украйна преименува малкия град Свердловск, който е окупиран от руските сили от 2014 г., на Довжанск. Според украинските медии при ракетната атака е била поразена и руска военна база.

Видеоклипове в социалните мрежи показват тежки облаци дим, но също и горяща многоетажна сграда в стил казарма. Руските власти на място не са предоставили официална информация за жертви или ранени.

Повече от две години Украйна отблъсква пълномащабна руска военна инвазия. Наскоро Киев изстреля ракети по заводи за преработка на петрол и складове за гориво в допълнение към чисто военни цели, за да затрудни логистиката на руските военни, посочва ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 9
0pk
преди 1 седмица
С тия еФ-ки, ще стане като с танковете - пазещи дълбокия тил. Ще трябва двойна логистика да правят - веднъж да ги вдигат от Полша, после да кацат някъде по украинските летища, където да ги зареждат и чак тогава да излитат по задачи. А после по обратния ред - в Полша. Руснаците ще имат много време за реакция. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още