IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон изпраща още ракети Storm Shadow на Украйна

Като част от новото финансиране Великобритания ще закупи и безпилотни летателни апарати, които ще бъдат изпратени в Украйна

10:51 | 23.04.24 г. 1

Обединеното кралство ще изпрати още ракети с далечен обсег Storm Shadow на Украйна като част от най-големия пакет военна помощ за страната след нахлуването на Русия, заяви министър-председателят Риши Сунак.

Storm Shadows са прецизно управляеми крилати ракети с обсег на стрелба над 250 км. Освен тях Великобритания ще изпрати и над 1600 ударни ракети и ракети за противовъздушна отбрана. Стойността на новия пакет възлиза на 500 млн. паунда, с което общата военна помощ на Великобритания за Украйна през тази финансова година достига 3 млрд. паунда.

"Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е от жизненоважно значение за нашата сигурност и за цяла Европа", заяви Сунак в изявление преди двудневното си пътуване в Полша и Германия, което започва днес. Ако на руския президент Владимир Путин "бъде позволено да успее в тази агресивна война, той няма да спре до полската граница", добави премиерът.

Като част от новото финансиране Великобритания ще закупи и безпилотни летателни апарати, които ще бъдат изпратени в Украйна. По този начин ще се увеличат вътрешните вериги за доставка на отбранителни продукти. В пакета влизат и около 60 лодки, включващи морски рейдови кораби, катери за гмуркане и морски оръдия, както и над 400 превозни средства, включително автомобили "Хъски" и над 160 други бронирани превозни средства. Ще бъдат включени и около 4 млн. боеприпаса за малки оръжия.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
RoyBatty
преди 1 седмица
Storm Shadow има обхват 550 km. Могат да достигнат Мос ква. ... В Украйна няма вече какво да губят и не е малко вероятно да пойскат "да включат" Великобритания във войната срещу Русия като пратят малко ракети към Кремъл. ... След като има дават стотици дълекобойни ракети, дали няма да им дадат и ядрени бойни глави за тях? Защото касетъчните бойни глави убиват по-малко хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още