IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин призова Макрон да предотвратят "нова Студена война"

Китайският президент е в Париж, преди да се отправи към Сърбия и Унгария в рамките на първото си пътуване в блока от пет години

11:11 | 07.05.24 г.

Китайският президент Си Дзинпин призова Франция да помогне за предотвратяването на "нова Студена война".

Си Дзинпин каза на френския президент Еманюел Макрон, че двете страни трябва да поддържат взаимните ползи и съвместно да се противопоставят на отделянето и прекъсването на веригите за доставки. Това съобщи официалната информационна агенция Синхуа, като се позова на коментари, направени по време на разговорите между двамата лидери в понеделник.

Си е в Париж на държавно посещение, преди да се отправи към Сърбия и Унгария в рамките на първото си пътуване в блока от пет години насам. Той се надява да убеди европейците, че Пекин предлага икономически възможности въпреки предупрежденията на официални лица от Вашингтон за рисковете.

ЕС и Китай водят спорове на няколко фронта, включително войната на Русия в Украйна и международната търговия. Недоверието към Пекин в Брюксел нараства, за което свидетелстват неотдавнашните арести на предполагаеми китайски шпиони и залпът от търговски проверки. А обявеното от Китай приятелство с Москва "без граници" помогна на Русия да издържи на безпрецедентните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още