IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова за трансформация на икономическия модел на Европа

По думите му неуспехът би насочил Европа по пътя на дългосрочния икономически упадък

11:02 | 14.05.24 г.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е отворен за трансгранични банкови сливания и придобивания, както и че според него е необходима трансформация на икономическия модел на Европа.

Макрон е готов да приеме поглъщането на голяма френска банка от европейски конкурент, за да се стимулира по-задълбочената финансова интеграция, която той смята за решаваща за бъдещия просперитет на блока.

Според него ЕС има шанс да се изправи срещу Китай и САЩ само ако стане по-интелигентен в защитата на своите интереси, намали регулациите в рамките на единния пазар и разгърне финансовата мощ на блока.

Обявените на конференцията в понеделник нови чуждестранни инвестиции в размер на 15 млрд. евро, подчертават голямата промяна в сравнение с дните, когато неговият предшественик Франсоа Оланд обяви финансите за враг на страната. Предложенията на Макрон се сблъскаха с твърда съпротива от страна на Германия и нейните традиционни съюзници, които не са склонни да обединят финансовите си задължения с останалата част от ЕС. Според френския президент Европа трябва да промени изцяло модела си.

По думите му неуспехът би насочил Европа по пътя на дългосрочния икономически упадък. В основата на плана на Макрон е идеята да се освободи натрупаната финансова мощ на Европа. Така ще може да се предизвика вълна от инвестиции за модернизиране на икономиката, насърчаване на растежа, стимулиране на иновациите и укрепване на армията на континента пред заплахата от руска агресия.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още