IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредити

Налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, посочват от БНБ

15:00 | 21.05.24 г.

Българска народна банка (БНБ) разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти.

Управителният съвет на кредитора разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

Управителният съвет на банката е направил "Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система". Налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, посочват от БНБ.

Годишният темп на нарастване на кредитите, обезпечени с жилища, за банковата система се увеличава от 10,1% в края на 2020 г. до 19,9% в края на 2023 г. Банките не са разхлабили режима при отпускане на такива кредити и не трябва да го правят, става ясно от доклада на централната банка.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още