IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Паричната политика на Фед остава гъвкава

Оттеглянето на монетарните стимули ще зависи от икономическите данни, посочи шефът на централната банка на САЩ

19:22 | 17.07.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бернанке: Паричната политика на Фед остава гъвкава

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке потвърди, че централната банка очаква да започне да намалява обема на изкупуваните облигации още през тази година. Той посочва обаче, че паричната политика на институцията ще остане гъвкава и ще може да се променя в зависимост от икономическите данни, събощава CNBC.

В отчета си за полугодието пред финансовата комисия на Конгреса той посочва, че безработицата в САЩ все още е висока и намалява бавно, както и че инфлацията продължава да е под възприетата дългосрочна цел. В тази връзка според него гъвкавата парична политика на Фед ще бъде подходящо да се прилага в обозримо бъдеще.

Бернанке заяви, че ако икономическите данни продължат да потвърждават, че пазарът на труда се подобрява и инфлацията достигне целта на централната банка от 2% годишно, той очаква, че би било по-подходящо да се премине към по-умерен темп на изкупуване на активи.

Бернанке каза, че непредоставянето на насоки за паричната политика на Фед би довело до увеличение на ливъриджа и прекомерни рискови позиции на пазара, чието закриване е причина за част от пазарната волатилност.

"Пазарите започват да разбират нашето послание и волатилността очевидно стана по-умерена", добави той.

Председателят на Федералния резерв потвърди и предишните си забележки, че централната банка, ще продължи да намалява темповете на изкупуване на активи през първата половина на следващата година. Той очаква икономическите стимули да бъдат прекратени към средата на следващата година, при условие обаче, че икономиката продължи да се подобрява и инфлацията се нормализира.

Бернанке също така подчерта разграничението между намаляване покупката на активи и осигуряването на гъвкава монетарна политика. "Близките до нулата лихви, които ще продължат да бъдат такива, са нашият втори инструмент, на който разчитаме да осигури висока степен на гъвкавост на паричната политика за продължителен период, след като покупките на облигации престанат."

Според прогнозите на Федералния резерв на САЩ безработицата се очаква да бъде 7,2 – 7,3 на сто в края на 2013 г. и да намалее до 6,5 – 6,8 на сто до края на 2014 г.

Бернанке каза, че няма достатъчно докзателства, че структурният компонент на безработицата се е увеличил и че безработица от 5% е постижима.

Той заяви, че възстановяването на икономиката продължава да бъде умерено през последните тримесечия въпреки негативния ефект от рестриктивната фискална политика, която според него се е фокусирала твърде много в кратскосрочен план и недостатъчно в дългосрочен.

Икономическият растеж за настоящата година се очаква да бъде от 2,3 до 2,6 на сто и да се ускори до 3 – 3,5% догодина.

През май Бернанке предизвика буря на пазарите, след като обяви, че Федералният резерв ще започне да оттегля стимулите за икономиката още през тази година. По-късно той уточни, че изкупуването на активи може да бъде преустановено в средата на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
dobri
преди 10 години
Абе пич, като ти разгледа човек профила се вижда че имаш два текста с коментар на близо 300 статии! Що го правиш? По-интересен ли си, що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
dobri
преди 10 години
Този коментар съм го чел вече! Тъпо е само да се копи-пейства. Коментарите са за статиите в сайта, а не табло за обяви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mvr0306
преди 10 години
Интересното ще стане, даже и да спрат стимулите, когато трябва да изтеглят ликвидността от пазара! Как и на кого ще продатат активите които купуват сега? Или ще си ги държат за вечни времена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ооо, по-слабите сърца се отдават на загубата... особенно вярващите в "добрите неща за хората"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ihrivanov
преди 10 години
Страшни глупости . Незнам дали има още някой да вярва на този сценарии в цифри. Стават все по-лоши манипулатори явно нещата не са никак добре . Стараят се но явно не се получава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Що просто не легализират проституцията ?1) По-малко безработни2) Повече данъци3) По-малко криминал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ей така се прави "пазарна корекция" (срифф) при константно постоянно изкупуване (манипулиране) на пазара - манипулация в манипулацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още