IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Условията за кредитиране в САЩ се подобряват, макар и бавно

Условията по бизнес заемите са по-отпуснати от средните за периода от 2005 г. насам, докато тези по жилищните се смятат за по-строги от средното

15:50 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Условията за кредитиране в САЩ се подобряват, макар и бавно

Банките в САЩ са улеснили отпускането на кредити за бизнеса и потребителите през второто тримесечие и на фона на повишено търсене в много категории заеми, обяви Федералният.

Според най-новите проучвания сред американските банки и клоновете на чуждестранните в САЩ, в последните три месеца, 13% от анкетираните са установили по-лесни условия за бизнес заеми за големи и средни фирми и 7% за малките фирми.

Стандартите са разхлабени по много потребителски кредити, включително нискорискови ипотечни кредити, авто кредити и кредитни карти.

Джеймс Чесен, главен икономист на Асоциацията на американските банкери, заяви, че проучването дава сигнали, че условията във финансовия сектор продължават да се подобряват, макар и бавно.

Банките са принудени от конкуренцията на други банки да предложат по-изгодни условия по заеми за бизнеса, отбеляза той. Това се дължи на известно подобрение в икономиката, което прави банките по-склонни да поемат рискове. "Когато икономиката се подобрява, рискът от несъбираеми кредити върви надолу", казва Чесен.

Проучването установява, че повечето банки намират условията за бизнес заемите са по-отпуснати от средните за периода от 2005 г. насам, докато условията по жилищните заеми се смятат за по-строги от средното.

Затрудненият достъп до кредити забави икономическия растеж по-рано, но сега икономисти отдават по-голямата част от вината за вялата икономика на строгата фискална политика.

Проучването може да осигури допълнително основание за Фед да забави темпа на своята програма за изкупуване на активи на стойност 85 милиарда щатски долара на месец, предназначена за стимулиране на растежа чрез задържане на лихвите на изключително ниск нива.

Мнозина анализатори смятат, че Федералният резерв ще започне да намалява темпото на закупуване на активи през септември. Централната банка не направи промени в политиката по време на последната си среща. Тя заяви, че икономиката се разширява с по-скромна темпо и посочи с безпокойство по-високите лихви по ипотечните кредити.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още