IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна и Южна Корея се споразумяха за Кесон

Двете страни ще работят за отварянето на съвместната индустриална зона, но не се ангажираха със срок

11:56 | 15.08.13 г.
Северна и Южна Корея се споразумяха за Кесон

След серия преговори Северна и Южна Корея се споразумяха да отворят отново съвместната индустриална зона Кесон, която се намира на границата между двете държави.

Няма конкретна дата, на която ще стане това, но договорката дава надежда за възможно подобряване на политическите връзки между двете съседки, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

Индустриалната зона беше принудително затворена през април, когато Пхенян изтегли работниците си в знак на несъгласие със съвместните военни учения между Сеул и Вашингтон, както и санкциите заради проведения ядрен опит.

Оттогава на няколко пъти Република Корея и Северна Корея (КНДР) се опитваха да преговарят, но Пхенян прекратяваше разговорите поради различни причини.

Снощи представителите на двете страни все пак излязоха със съвместно становище, че са се споразумели да работят заедно за отварянето на индустриалната зона и за предотвратяването на евентуално нейно ново затваряне.

Те отбелязват още, че ще се опитат да привлекат и чуждестранни инвеститори в комплекса, който е символ на междукорейското сътрудничество и барометър за състоянието на отношенията между двете съседки.

Решението е положително за политическите интереси на Южна Корея и за икономическите интереси на Северна Корея, за която това е един от малкото източници на средства.

Освен отваряне на Кесон, Пхенян е предложил да се подновят преговорите и по други два въпроса – събирането на семействата, разделени след Корейската война, и възобновяването на туристическите посещения до севернокорейска планина Къмгансан.

Сеул се е съгласил на разговори по първата тема, но не и по втората. Екскурзиите до връх Къмган бяха преустановени през 2008 г., когато севернокорейски пазач застреля южнокорейски турист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още