IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган тръгна на лов за вещици

Турският премиер заплашва, че „враговете“ ще си отидат, след като си заминат и международните им източници на финансиране

17:03 | 08.04.14 г. 1
Ердоган тръгна на лов за вещици

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза в първата си реч пред парламента след местните избори в страната, че с резултатите му е даден мандат „да ликвидира враговете, които са измислили корупционния скандал“, предаде Ройтерс.

Ердоган заплашва, че „враговете“ ще си отидат заедно с международните им дейности, след като си заминат и международните им източници на финансиране, допълва информационната агенция.

Турският премиер допълва също, че на „предателите“, отговорни за потока от „фалшиви обвинения“ и записи от хиляди телефонни разговори, ще им бъде потърсена отговорност.

Анкара вече уволни или преназначи хиляди полицейски служители след серията арести за корупция на приближени до правителството отпреди няколко месеца. Кабинетът затегна и контрола върху интернет в отговор на корупционния скандал, който тръгна от социалните мрежи, включително ограничи достъпа до Twitter и YouTube.

Ердоган обвини ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, бивш негов съюзник, за организирането на корупционния скандал, който разклати позициите на управляващата партия. Организацията на Гюлен, която е базирана в САЩ, спечели милиони последователи и има силно влияние в полицията и съдебната система на Турция, отбелязва агенцията.

Ердоган обвини движението в „управление на паралелна държава“, шпиониране на държавни служители в продължение на години и изтичане на записи, както и в опит да бъде свален от власт в навечерието на миналите вече местни избори и президентските избори, които ще се състоят наесен.

„Нацията ни даде мандат за ликвидирането на тази паралелна държава. Ние няма да имаме никакво колебание. Ние никога няма да забравим предателството“, коментира премиерът на Турция пред парламента.

Той заяви, че правителството ще следи за „международните връзки на мрежата“ (на Фетуллах Гюлен – бел. ред.) и ще „разследва всички незаконно събрани парични средства и дарения“.

Движението разпространява от години турското културно и търговско влияние в чужбина, особено в Африка, Близкия Изток и Азия, след като партията на Ердоган дойде на власт през 2002 г.

От движението обвиняват турското правителство, че оказва натиск върху чуждите власти да закрият създадени организации, които са основен източник на влияние и приходи. Турското правителство например накара посолствата да спрат да финансират мрежите от училища и други организации, свързани с движението на Гюлен.

От организацията отричат също така, че се възползват от последователи в системата на полицията, както и съдебната система на Турция.

Все още не е ясно дали Реджеп Тайип Ердоган ще се кандидатира на президентските избори като следващия етап от съревнованието му с Фетуллах Гюлен. Той намекна, че няма да променя правилата, за да бъде четвърти мандат министър-председател.

Наскоро Ердоган коментира, че прякото избиране на следващия президент автоматично му присъди роля с по-големи правомощия. „Отговорностите ще бъдат различни след тези избори. Президентът няма да е протоколна фигура“, коментира той, цитиран от проправителствения в. Sabah.

Основните опасения на опонентите на Ердоган са, че евентуалното му избиране за президент ще задълбочи авторитарните му претенции. Преди време той заяви, че иска да превърне Турция в президентска република, но опозицията успя да противодейства на промяната на Конституцията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
тръгна дявола да си търси дяволиците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още