IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия може да понесе загуби от 28 млрд. долара заради атипичната пневмония

11:16 | 10.05.03 г.
Автор - снимка
Създател
Азия може да понесе загуби от 28 млрд. долара заради атипичната пневмония
Епидемията от атипична пневмония може да струва 28 млрд. долара на азиатските икономики , сочи проучване на най-голямата банка в региона.

Азиатската банка за развитие, която е най-голямата финансова институция в Азия изчисли загубите от различни сценарии на развитие на вълната от смъртоносната пневмония на 28 млрд. долара за най-засегнатите страни - Китай, Хонконг, Южна Корея, Тайван и Сингапур.

Според прогнозите на банката ТОРС може да доведе до почти нулев икономически растеж в Хонконг.

Според преценките на банката епидемията би трябвало да бъде овладяна до два месеца, като мрачните прогнози ще се изпълнят ако епидемията не бъде овладяна и сегашната ситуация продължи повече от шест месеца.

До момента жертва на леталната пневмония станаха 500 души по целия свят, но главно в Китай и Хонконг, като заразените са повече от 7000 човека.

Най-голям икономически срив обаче ще понесат азиатските страни, сочи изследването на Азиатската банка за развитие.

Азиатските икономики са силно зависими от туризма, който формира около 10% от брутния вътрешен продукт на повечето от засегнатите страни.

Според Азиатската банка за развитие е необходимо правителствата на засегнатите страни, да обединят усилията за борба с епидемията и да увеличат субсидиите за здравеопазване, за да се справят с проблема.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още