IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия отряза западни компании от газов проект за $15 млрд.

14:32 | 06.06.03 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия отряза западни компании от газов проект за $15 млрд.
Саудитска Арабия отхвърли изпълнението на проект за 15 млрд. долара, предвиждащ консорциум международни петролни компании начело с гиганта Exxon Mobil да участва в разработването на обширните газови находища в близкоизточното кралство.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али Ал Наими заяви, че проектът се прекратява, защото петролните компании не са приели до 4 юни, както е било договорено, търговските условията поставени от саудитска страна.

"Саудитска Арабия отхвърли проекта, предвиждащ разработването на газовите полета в Южен Гавар, който трябваше да започне на 15 юни", заяви пред Ройтерс източник от саудитския сектор. Другите инвеститори в мащабния проект са Royal Dutch/Shell , BP и ConocoPhillips .

Според информацията компаниите са поискали да добиват повече газ, отколкото саудитската страна е предложила. Двете страни не са се споразумели и за другите два подпроекта на стойност 5 млрд. долара, относно количеството на химикалите, които ще се произвеждат от добития газ, както и за изграждането на енергийни мощности и обезсоляващи водни станции.

Общо трите проекта, които съставляват мултимилиардната сделка са предмет на дискусии и договорености от 1998 г. При осъществяването им това щеше да е най-голямата чуждестранна инвестиция в Саудитска Арабия от десетилетия. Проектът беше и шанс за връщането на саудитския пазар на международни петролни компании, след 25 години отсъствие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още