IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 587 се увеличиха милиардерите в началото на 2004 г.

15:38 | 27.02.04 г.
Автор - снимка
Създател
До 587 се увеличиха милиардерите в началото на 2004 г.
За десета поредна година Бил Гейтс е най-богатият човек в света с $46.6 млрд.

Английската писателка Джоан Роулинг, създателката на Хари Потър, и основателите на най-голямата интернет търсачка Google са новите членове на световния клуб на милиардерите, показва списъкът на най-богатите хора, съставен от списание Forbes.

След година на рязко повишение на акциите и силно евро списъкът на богаташите стана по-голям от когато и да било.

Бил Гейтс, основателят на софтуерния гигант Microsoft, остава най-богатият човек в света за 10-та поредна година, но инвеститорът Уорън Бъфет започва да го настига по богатство.

Състоянието на Гейтс е нараснало с 13% от началото на 2003 г. до 46.6 млрд. долара в момента. Все пак това са по-малко от половината от 100-те млрд. долара, които Гейтс притежаваше през 1998 г. в разгара на технологичния бум.

Бъфет е спечелил най-много пари в клуба на милиардерите. През изминалата година финансовата “акула” е увеличила личното си състояние с впечатляващите 12.4 млрд. долара до 42.9 млрд. долара.

Германският магнат, собственик на супермаркетите Aldi Карл Албрехт е на трето място в класацията на Forbes със състояние от 23 млрд. долара.

На четвърто място със съвсем малка разлика е саудитският принц Алуалед бин Талал Алсауд. Той със своите 21.5 млрд. долара е малко преди петия в класацията - Пол Алън, съосновател на Microsoft с богатство от 21 млрд. долара.

В топ 10 са още и съпругата на създателя на веригата хипермаркети Уол-Март Хелен Уолтън и още четирима членове на нейното семейство. Всеки един от тях има по 20 млрд. долара, като общото състояние на фамилия Уолтън е по-голямо от това на Бъфет и Гейтс взети заедно.

Като цяло се оказва, че 2003 г. е била прекрасна година за богатите.

Според Forbes общо 587 души са милиардерите в света в началото на 2004 г. от 476 през 2003 г. Тяхното общо богатство се е увеличило до 1.9 трилиона долара от 1.4 трилиона долара през 2003 г.

Силният курс на еврото срещу долара е причината за появата на 22 нови милиардери в списъка, в който има общо 164-ма европейци. Те са най-голямата група сред милиардерите с общо 47% и състояние от 578 млрд. долара.

Растящите цени на петрола са причината руските милиардери да се увеличат с още 8 олигарси до общо 25. Така Русия става третата страна с най-много милиардери след САЩ и Германия.

Американските милиардери са се увеличили с 20%, ръст, който е доста по-малък в сравнение с предишни години. Причината за по-големия брой милиардери в САЩ е силният ръст на акциите.

Както обикновено женените мъже преобладават в списъка с милиардерите. В клуба на супер-богаташите има и 53 жени и 24 неженени милиардери.

Средната възраст на наследниците на цар Мидас е 64 години, като само 27 са на възраст под 40 години.

56 богаташи са се върнали в списъка на милиардерите, от който бяха изпаднали през последните няколко години. Сред тях са основателите на интернет портала Yahoo Дейвид Фило (2.2 млрд. долара) и Джери Йънг (1.9 млрд. долара).

Сред дебютантите в списъка са и основателите на Google, най-яростният конкурент на Yahoo – Сергей Брин и Лари Пейдж, всеки от които има кръгло по 1 млрд. долара.

В списъка има и трима милиардери, които са зад решетките. В затвора е бившият най-богат руснак и екс-шеф на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски. Неговото състояние според Forbes е 15 млрд. долара, но различни източници твърдят, че той е прехвърлил дялове от компанията и други активи и сега има “едва” 2.5 млрд. долара на свое име.

Друг руски магнат в затвора е Платон Лебедев, също акционер на Юкос със състояние от 1.8 млрд. долара. Третият магнат зад решетките е японският предприемач Ясуо Такеи, който въпреки че е на топло, има 6.2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още