IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Македонската икономика се възстановява

11:50 | 12.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Македонската икономика се възстановява
След двугодишен бавен растеж македонската икономиката постигна прираст през 2003 г. Изчисленията за тази година сочат продължаваща икономическа експанзия и увеличение на работните места. Според ръководителя на мисията на МВФ в страната Франек Розвадовски тези тенденции са индикация за подобрение в страната, съобщава Southeast European Times.

Македония изпълнява ангажиментите, поети в споразумението, което бе подписано с МВФ на 31 декември 2003 г., каза Розвадовски, допълвайки, че няма нужда от промени в настоящата програма. “Единствената задача, която остава да се изпълни, е намаляването на масата на възнагражденията на държавната администрация. Властите осъзнават този риск и вземат мерки,” каза той.

Финансовият министър Никола Поповски споделя становището, че македонската икономика се възстановява и не е нужно да се променя сегашната политика. Според него през 2004 г. валутната и фискална политика ще продължи да бъде рестриктивна и правителството ще се придържа към прогнозните темпове на инфлация, като поддържа фиксиран обменен курс на денара. Нарастването на БВП е фиксирано на 4%, каза той.

Реализацията на политиката за поддържане на ниска инфлация и стабилни обменни курсове на денара ще бъде в центъра на вниманието през тази година, смята Любе Тръпевски, управител на Националната банка на Македония. Съгласно споразумението банката трябва да поддържа резерв в чужда валута на ниво, което се равнява на четиримесечния внос и покрива нетните местни авоари.

Мисията на МВФ ще направи нов преглед на напредъка в изпълнението на критериите, дефинирани от стендбай споразумението, едва след 21 март.

Македония ще внесе молба за членство в Европейския съюза на 22 март в Дъблин.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още