IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Standard Chartered поскъпнаха силно въпреки спад на печалбата

Ръстът извежда книжата на британската банка на зелена територия за първи път от началото на 2016 г.

17:58 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във финансовото дело липсата на неприятни изненади се счита за добра новина. Това обяснява и защо цената на акциите на голямата британска банка Standard Chartered се повиши на борсата в Лондон с цели 10,5% до 575,2 пенса за брой и оглави индекса FTSE-100, въпреки че компанията отчете спад от 64% на печалбата си за първото тримесечие.

Ръстът от вторник поставя акцията на зелена територия за първи път от началото на 2016 г. и маркира 47% ръст от дъното, достигнато през февруари, изчислява Bloomberg.

Дали това е знак, че най-лошото е минало? Не съвсем. Това е по-скоро знак, че инвеститорските очаквания удариха дъното през последните месеци на фона на разгрома на развиващите се пазари. Standard Chartered все още има дълъг път, преди да може да заяви спокойно, че се е възстановила от своя необмислен кредитиращ гуляй на места като Индия и Югоизточна Азия. Банката все още се търгува на 39% по-ниска цена от счетоводната си стойност, показват данни на Bloomberg Intelligence. 

Изгладената печалба преди данъци се срива с 64% спрямо същия период на миналата година до 539 млн. долара. Преди година тя бе в размер на 1,5 млрд. долара.

Приходите спадат с почти една четвърт до 3,4 млрд. долара. Освен това банката увеличава за пореден път резерва си за лоши кредити.

Standard Chartered заяви, че съотношението на капитала от първи ред (Tier 1 ratio) на британския кредитор – една от ключовите мерки за финансова стабилност, е нараснало до 13,1 на сто от 12,6 на сто в края на миналата година. „Ръстът на капитала е по-висок от очакваното и е ключовият позитив за тримесечието“, пише в своя бележка Раул Синха, анализатор в JPMorgan Chase & Co.

Председателят на Борда на директорите Бил Уинтърс се опитва от година да съживи бизнеса на активната преди всичко в Азия банка, след като експанзията ѝ под ръководството на предшественика му Питър Сендс донесе сериозен обем от лоши кредити преди всичко за добивната индустрия. Уинтърс вече набра 5 млрд. долара чрез увеличаване на капитала, ограничи дивидентната политика и нареди закриването на 15 хил. работни места. Освен това той иска да се раздели с активи в Азия за поне 4,4 млрд. долара, добавя DPA.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още