IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардно сливане при доставчиците на петролни услуги

Американските FMC Technologies и Technip се сливат в сделка за 13 млрд. долара

08:55 | 20.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В бранша на доставчиците на петролни услуги предстои милиардно сливане.

Американският концерн FMC Technologies и френският конкурент Technip ще се слеят в оценявана на 13 млрд. долара трансакция, предава DPA. С това продължава консолидацията на бранша, който бе сериозно засегнат от свиването на инвестициите на големите петролни концерни вследствие на ниската петролна цена.

От общо изявление на FMC Technologies и Technip става ясно, че се предвижда чиста размяна на акции. Общото предприятие ще се казва TechnipFMC, а всеки от участниците ще държи по 50% в новия концерн. 

След 2019 г. вследствие на сливането FMC Technologies и Technip се надяват да икономисат годишно по 400 млн. долара. Самата сделка се очаква да бъде приключена до началото на 2017 г. 

Доставчиците на услуги в петролния сектор, които страдат най-вече заради по-ниските цени на петрола и по-ниските инвестиции на големите енергийни компании, вече обявиха големи сделки през последните две години. През 2014 г. вторият по големина в индустрията концерн Halliburton предложи 35 млрд. долара за третия - Baker Hughes. Преди дни стана ясно, че двете компании се отказват от сливането, след като американското Министерство на правосъдието заведе дело в началото на април, настоявайки съдът да спре предложеното сливане с аргумента, че то ще остави само два големи доставчика на услуги при сондажна и строителна дейност в световния петролен сектор. Другата голяма компания е лидерът Schlumberger.

Паскал Менгес от швейцарската частна банка Lombard Odier очаква повече придобивания и продажби на активи, ако цените на петрола останат толкова ниски. Такова равнище на цените може да вкара малките и средните предприятия в несигурно положение и да ги принуди да продават активи или да преминат напълно в ръцете на по-големи конкуренти.

В миналото се стигаше до вълни на консолидация след по-продължителен период с ниски цени и евтини акции на енергийните дружества на фондовата борса. За разлика от тогава сега слабостта на пазара на суров петрол е само от шест месеца.

Но мегасделките сега може да се окажат труднопостижими, тъй като на пазара са представени само няколко наистина големи компании, казва анализаторът Фадел Гейт от Oppenheimer. Сривът на цените на петрола през 90-те години доведе до консолидация сред така наречените супер мултинационални компании - една шепа големи интегрирани петролни компании и рафинерии, които работят по целия свят. BP купи Amoco и Arco, Exxon пое Mobil, а Chevron -Texaco. Така останаха само половин дузина големи интегрирани компании и няколко по-малки компании, чието бъдеще зависи от проучванията и добива на нови ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Competition is a sin. - John D. Rockefellerкво да ти разрпаам, на това ги учат там още от малки. "Кат имаш 2 ризи вземи 3 тата от ближния си, че и имуществото му и любовницата му като бонус" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Още Дънкан Маклауд си го каза - "Накрая ще остане само един" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още