IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на Mitsubishi се влоши съвсем след отчетена загуба от $496 млн.

14:00 | 04.08.04 г.
Автор - снимка
Създател
Състоянието на Mitsubishi се влоши съвсем след отчетена загуба от $496 млн.
Mitsubishi Galant е сред малкото добре продавани автомобили на компанията

Японският автомобилостроител Mitsubishi Motors обяви значителна загуба за първото си финансово тримесечие, приключило на 30 юни, но въпреки това потвърди прогнозите си за годишните финансови резултати.

Mitsubishi, който е единственият губещ японски автомобилопроизводител, отчита нетна загуба в размер на 54,89 млрд. йени (496,47 млн. долара), срещу 51,14 млрд. йени година по-рано.

От компанията обаче смятат, че ще са в състояние да ограничат годишната загуба до 230 млрд. йени (2,08 млрд. долара), компенсирайки чрез икономии спада в продажбите.

От януари до юли Mitsubishi е продал с 38% по-малко автомобили спрямо същия период на миналата година, като само за юли спадът е 60 на сто на годишна база. Причина за рекордното понижение стана фактът, че компанията и нейното подразделение за камиони и автобуси Mitsubishi Fuso Truck and Bus не са съобщили за открити производствени дефекти, за да избегнат официалното оттегляне от пазара на дефектните превозни средства.

Предвид недобрата ситуация на автомобилостроителя не е учудващо, че от Mitsubishi признаха, че трудно биха успели да достигнат заплануваните продажби за годината от 300 000 автомобила в Япония и 233 000 в Северна Америка.

Що се отнася до местния пазар, компанията понижи прогнозите си до 220 000 броя, докато очакванията за Северна Америка паднаха до 50 000 автомобила.

Отгоре на всичко бъдещето на Mitsubishi стана още по-несигурно, след като през април DaimlerChrysler, който е най-големият акционер в компанията с дял от 37% от капитала, изненадващо отказа да подпомогне финансово японския си партньор.

От една седмица книжата на Mitsubishi бележат непрестанен спад на борсата в Токио, като в сряда достигнаха нова най-ниска стойност от 72 йени за брой преди да възстановят част от загубеното и да затворят с 3,8% надолу спрямо вторник до 76 йени за акция.

За сравнение, през април книжата на компанията се търгуваха на ниво от 350 йени за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още