IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерният гигант Symantec купува Veritas за 13,5 млрд. долара в акции

15:49 | 16.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Софтуерният гигант Symantec купува Veritas за 13,5 млрд. долара в акции
Американският софтуерен гигант Symantec обяви днес, че ще закупи друга щатска софтуерна компания - Veritas Software, като за акциите й ще се плати изцяло с акции от компанията.

Така на база на цената на затваряне на книжата на Symantec в сряда на ниво от 27.38 долара за брой стойността на сделката се оценява на около 13.5 млрд. долара.

Придобиването е резултат от преговори между двете компании в последния месец, като групировките са се споразумели акционерите на Veritas да получат по 1.1242 акции от Symantec за всяка притежавана от тях акция.

Договорената цена включва в себе си близо 9.5% премия за акциите на Veritas спрямо цената им на затваряне вчера.

Книжата на двете компании се търгуваха разнопосочно през последните дни. След като във вторник стана ясно, че преговорите са в напреднала фаза, акциите на Symantec загубиха цели 16.5% от стойността си, докато в същия ден тези на Veritas поскъпнаха с 8.6% за деня.

След оповестяването на новината, че се е стигнало до споразумение за сделката книжата на Veritas се повишиха с 89 цента, или 3.2%, до ниво от 29 долара за брой на извънборсовия пазар. Акциите на Symantec пък загубиха нови 1.32 долара, или 4.8%, до ниво от 26.06 долара за брой.

Очаква се сделката да приключи до второто тримесечие на 2005 година, като придобиването идва малко след постигнатото споразумение на втория по големина софтуерен производител в САЩ Oracle да закупи PeopleSoft в сделка на стойност 10.3 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още