IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните в Германия получават достъп до банковите сметки

11:22 | 01.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчните в Германия получават достъп до банковите сметки
Oт 1 април в Германия влиза в сила закон, според който данъчната администрация ще има правото да използва секретна банкова информация при съмнения за измама.

Данъчните ще имат достъп до около 497 млн. сметки и депозити на частни лица на територията на Германия, както и до името на титуляра на сметката, датата му на раждане и датата на разкриване на сметката. Размерът на депозита обаче все пак ще остане тайна.

В бъдеще ще е необходимо само да съществува подозрение за данъчна измама, за да може данъчната администрация да влезе в базата данни, обединяваща информацията от всичките почти 2 400 частни и държавни банки в Германия, като за целта е необходимо единствено да се уведоми засегнатото лице.

Според привържениците на закона той ще откаже хората от измами и ще доведе до повече справедливост пред данъчната система.

На другата страна стоят внушително голям брой опоненти, като според скорошно изследване на закона се противопоставят 69% от германците. Според тях законът трябва да бъде подобрен и да има контрол върху защитата на личните данни, но предвидените промени ще имат по-скоро обратен ефект, като ще принудят хората да търсят работа в съседните страни с по-облекчена данъчната политика.

Влизането в сила на закона съвпада с изтичането на данъчната амнистия на законно придобити пари, за които не са плащани данъци, обявена през миналата година, като от нарушителите се изискваше да платят само 25% от дължимите суми.

Ефектът обаче не оправда очакванията, тъй като правителството успя да събере едва 1 млрд. евро, като предварителните прогнози бяха за 5 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още