IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът достигна двумесечен минимум до 49,75 долара за барел

12:50 | 15.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът достигна двумесечен минимум до 49,75 долара за барел
Цената на суровия петрол се понижи вчера до най-ниската си стойност за последните два месеца, като моментно падна под психологическото ниво от 50 долара до 49.75 долара за барел, но в последствие регистрира повишение и завърши деня на положителна територия.

Суровият петрол с доставка през май завърши деня на нюйоркската стокова борса с повишение от 91 цента до ниво от 51.13 долара за барел.

Спадът от последните дни стана факт след серия от данни. В изнесен доклад Международната енергийна асоциация занижи прогнозата си за ръст на дневното потребление на петрол в световен аспект с 50 хил. барела до 1.77 млн. барела на ден, или дневно потребление от 84.27 млн. барела в световен аспект.

Малко след изнесените данни енергийното министерство в САЩ отчете в сряда ръст в запасите на петрол в най-голямата световна икономика от 3.6 млн. барела до 320.7 млн. барела, което е с 8.7% над нивото им от същия период на миналата година.

Така откакто достигна исторически максимум на 4 април до ниво от 58.20 долара за барел с доставка през май, цената на ценната суровина се понижи с близо 12% до вчера, като за това съдействат още затоплянето на времето след края на зимата и традиционно ниското търсене на петрола през настоящото тримесечие.

Според анализатори обаче е възможно поевтиняването на петрола да спре временно и цената на “черното злато” да се насочи към 55 долара за барел.

По-значително задълбочаване на поевтиняването ще стане възможно според тях едниствено в случай, че суровината трайно се върне под 50 долара за барел. На този етап, обаче, това изглежда малко вероятно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още