IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego се разделя с увеселителните си паркове до края на лятото

18:07 | 01.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Lego се разделя с увеселителните си паркове до края на лятото
Паркът на Lego в Дания

Датската група Lego, произвеждаща детски играчки, обяви, че е получила предложения от потенциални купувачи за увеселителните си паркове Legoland, които бяха обявени за продажба през април.

„В процес на преговори сме и не можем да разкриваме повече подробности. Преговаряме с няколко заинтересувани компании и смятаме да финализираме продажбата до края на това лято“, заяви за AFP Шарлот Симонсен, говорител на компанията.

„Все още обаче не сме решили дали ще продадем и четирите си парка само на една група въпреки появилите се в пресата спекулации по въпроса“, добави тя, намеквайки за статия в Wall Street Journal.

В материала на финансовия ежедневник се посочваше, че съвсем скоро предстои продажбата на парковете Legoland на американския инвестиционен фонд Blackstone Group за 375 млн. евро.

Lego взе решение да се раздели с увеселителните си паркове през април, след като за 2004 г. обяви рекордна загуба в размер на 1,93 млрд. крони (над 960 млн. евро), което е над два пъти по-голяма загуба спрямо предходната година.

Четирите парка, които си търсят купувач, са Legoland Billund в Дания, отворен през 1968 г.; Legoland Windsor в Англия (1996 г.), Legoland California в САЩ (1999 г.) и Legoland Deutschland в Германия (2002 г.). Чистата печалба от дейността им за миналата година възлиза на 20 млн. крони в сравнение с 27 млн. крони за 2003 г.

Датската компания е създадена в далечната 1932 г. от Оле Кирк Кристиянсен с идеята да произвежда и продава дървени играчки и други стоки от дърво. Две години по-късно той нарича фирмата си Lego, като името съчетава датските думи LEg GOdt, които в превод означават "забавна игра".

През 1947 г. Кристиянсен купува за фабриката си първите машини за обработка на пластмасови играчки и скоро започва да произвежда над 200 вида играчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още