IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирча Джоана: Румънското председателството на ЕС няма да е лесно

Предстоят европейски избори, както и Brexit, коментира бившият външен министър на Румъния

14:11 | 03.01.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румъния приема председателството на ЕС, няма да е лесно, има и европейски избори в края на май, чакаме и Brexit. Това коментира бившият външен министър на Румъния (2000 г. - 2004 г.) Мирча Джоана по Bloomberg TV Bulgaria по повод началото на Румънското председателство на Съвета на ЕС.

Според него трябва да се следи за развитието на изборите, тъй като крайните политически партии в Европа може да заемат много места.

Също така другият въпрос е Btexit, тъй като през март Великобритания се очаква да напусне съюза. Ако няма достатъчно добра организация, може да е труден период, много неща могат да се объркат. Надяваме се, че това няма да се случи поне в нашето председателство, като следва председателството да бъде поето от Хърватска, каза той.

Председателят на ЕК Юнкер изрази съмнения към правителството на Румъния в началото на председателството. Според мен не е прав, заяви Мирча Джоана. 

„Моментът е доста сложен между правителството на Румъния и Брюксел. Миналата година имаше решение на ЕП, което изрази разочарование относно част от съдебното законодателство на Румъния. Освен това беше съобщено, че България също се интересува от този механизъм за сътрудничество на съдебните системи. Докладът беше много отрицателен спрямо Румъния, въпреки това много среди в Европа имат съмнения за практиките на страната ни“, коментира той.

По думите му в Румъния има склонност за повече подкрепа към президента. Има и спекулации, че въпреки всичко правителството ще продължи своите реформи и ще приема извънредни мерки, ще измени Закона за престъпленията. Ще е доста деликатен момент за вътрешния диалог, както и диалогът ни с европейските партньори и приятели. Тоест, ако това се случи, е възможно да има още напрежение, смята бившият външен министър на Румъния.

Попитан за протестите срещу правителството на Социалдемократическата партия бившият министър каза: „Сега влизаме в две поредни години на избори в Румъния. Споменах изборите за Европейски парламент, но през декември 2019 г. ще бъдат проведени президентски избори. Много ключов момент за Румъния. Кохабитация е това, което ние възприехме от френската политическа система. Социалдемократите и либералните демократи формират правителство, тоест все по-напрегната става ситуацията между президентската институция и правителството. Също така през 2020 г. ще бъдат провеждани местни избори, както и парламентарни през лятото на 2020 г.“.

Имахме късмет да сме в доста силен икономически цикъл през 2017 г., икономиката ни растеше с темп от 7%, 2018 г. завършихме с 4.5% ръст на БВП. Много развиващи се икономики от региона отчитат много подобни темпове на ръст. Тоест икономиката се развива добре и правителството има добри ресурси да насочва своите политики. Например минималната заплата беше доста значително увеличена. В случай, че има трудна икономическа среда, са възможни проблеми с дефицита по текущата сметка, тоест какъв ще е балансът между макростабилността и мерките за разширяване на икономиката, коментира Мирча Джоана относно управлението на сегашното правителство.

Целия видео материал вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още