IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради очакванията Фед да свие лихвата

И все пак тревогите, свързани с търсенето, хвърлят сянка върху цените на петрола, твърди експерт

10:01 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът поскъпна в азиатската търговия на фона на оптимизма, че Федералният резерв на  САЩ ще понижи през тази седмица водещата си лихва за първи път от над 10 години, което ще подкрепи икономическия растеж и търсенето на петрол в най-големия потребител на "черно злато" в света, предава Ройтерс.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 33 цента, или с 0,5 на сто, до 64,04 долара за  барел, след като прибави 0,4 процента при предишната сесия.

Американският лек суров петрол повиши цената си с 30 цента, или с 0,5 на сто в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, до 57,17 долара за барел след поскъпване с 1,2 на сто вчера.

Така наречената „миролюбива“ парична политика в Съединените щати, където централната банка намалява лихвените проценти, „би подкрепила удължаването на глобалните експанзионни дейности и ръста на търсенето на петрол“ за втората половина на 2019 г., твърди пред Ройтерс Бенджамин Лу, анализатор от Phillip Futures в Сингапур.

„Ако Фед е малко повече миролюбива, и имаме понижение със 75 базисни пункта ... може да видим, че петролът се покачва към 60 долара“, казва Лу по телефона, като има предвид лекия суров петрол.

И все пак „тревогите, свързани с търсенето, са сянката върху цените на петрола“, добави той.

Двудневното заседание на комитета по парична политика на УФР ще започне по-късно днес, като очакванията са централната банка да понижи водещата си лихва за първи път от разгара на финансовата криза преди над десетилетие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че малко понижение на лихвата "не е достатъчно".

Продължават да будят притеснения рисковете за петролното предлагане, тъй като се запазва напрежението около Ормузкия проток, през който преминала около една пета от световния петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още