IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пармалат се завръща успешно на борсата

Решителен етап от битката за контрол ще се състои на 7 или 8 ноември

17:04 | 06.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Пармалат се завръща успешно на борсата

Италианската хранителна компания Пармалат се завърна успешно на борсата в Милано и предизвика интереса на големите индустриални и финансови групи, съобщи АФП.

Инвеститорите се нахвърлиха върху акциите на компанията, които при отварянето се търгуваха на ниво от 3,15 евро, оценявайки групата на повече от 5 млрд. евро.

За един час след отварянето на борсата 100 млн. броя от книжата на Пармалат бяха разменили собствениците си. На обяд акциите се разменяха за 3,12 евро и повече от 10% от капитала на компанията бяха продадени.

"Курсът ми се струва много добър", реагира Енрико Бонди, извънредният администратор на Пармалат, който ръководеше възстановяването на компанията.

Апетитът към акциите е в голяма степен породен от интереса на конкурентните хранителни компании, както и от евентуалните финансови последици от съдебните действия, предприети срещу банките на компанията.

Енрико Бонди концентрира Пармалат върху основните й дейности - производство на млечни продукти и плодови сокове, и съсредоточи бизнеса в Европа и Канада. Преди краха компанията присъстваше в 30 страни.

След преструктурирането си Пармалат има по-малко от 20 000 служители и изчисти дълга си.

Инвеститорите, които откупуват компанията, са на прага на война, а битката за контрол над новия Пармалат е започнала зад кулисите преди много месеци, тъй като банки и инвестиционни фондове са изкупили на куп облигациите на групата при перспективата за превръщането им в акции.

Две индустриални групи официално са заявили интереса си: италианската Granarolo, пет пъти по-малка от Пармалат, и френската Lactalis. Консорциум от инвеститори, воден от шефа на McDonald's Италия Марио Реска, също ще бъде сред конкурентите.

Решителен етап от битката за контрол ще се състои на 7 или 8 ноември, когато ще се свика Общото събрание на на групата, което ще избере новия Борд на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още