IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 17% в световните продажби на компютри благодарение на Apple

10:38 | 18.10.05 г.
Ръст от 17% в световните продажби на компютри благодарение на Apple
Световните продажби на персонални компютри са се увеличили с над 17% до 52 млн. броя през третото тримесечие, благодарение на силните продажби на преносими компютри и понижението на цените, съобщават от двете американски изследователски компании IDC и Gartner.

Apple, чиито продажби на PC-та в САЩ са се увеличили с 45%, вече може да се изправи срещу най-големите си конкуренти като Dell.

"Може да се каже, че силните продажби отчасти се дължат на Apple", коментират от IDC, като имат предвид, че продажбите на Dell в САЩ са се увеличили с 12,2% за същия период, а тези на Gateway - с 35%.

За първи път от седем години покачването на продажбите на Dell е почти равно на покачването на световните продажби в сектора, а не значително по-голямо. Това най-вероятно означава, че компанията иска да се съсредоточи в подобряването на печалбата си за сметка на пазарния дял.

Пазарният дял на Apple в САЩ се е увеличил с един процентен пункт на годишна база до 4,2%, според Gartner, и до 4,3%, според IDC.

Dell запазва лидерската си позиция с 18% пазарен дял в световен мащаб. Hewlett-Packard отново е втори с 16%, следван от Lenovo (7,7%), Acer (4,7%) и Fujitsu/Fujitsu Siemens (3,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още