IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайфур Хюсеин: Турция не се ползва с доверие, за да посредничи за мира

Въпреки прагматичните си бизнес отношения с Украйна страната стои по-близо до Русия, посочи журналистът

18:36 | 29.03.22 г.
Тайфур Хюсеин: Турция не се ползва с доверие, за да посредничи за мира

Според него Ердоган обича да играе със силните на деня и изглежда, че въпреки прагматичните си бизнес отношения с Украйна, стои по-близо до Русия и по-скоро до Путин.

Журналистът е категоричен, че един медиатор в преговорите би трябвало да е неутрален. Той е на мнение, че липсва и доверието на западните партньори към Турция, след като тя осъди инвазията, но не подкрепи санкциите срещу Русия.

"Положението на Ердоган по отношение на външната политика, особено във връзка с темата Украйна - Русия не буди доверие в западните партньори. Има разкрачен стоеж. Турция е част от НАТО, но изглежда по-близо до Путин, отколкото до Алианса", коментира журналистът и посочи, че това си пролича на последната среща в Брюксел на лидерите в НАТО, където не се състоя среща на Ердоган с Байдън.

По думите на Тайфур Хюсеин, ако се стигне до успех на преговорите между Русия и Украйна в Турция, това би било голям успех за Ердоган, който ще се възползва максимално от него в навечерието на изборите, които предстоят.

Журналистът коментира, че Ердоган обича да играе със силните на деня. "Към този момент проблемът не е в коя част на орбитата ще застане Турция, а че страната, в лицето на президента Ердоган няма как да спазва демократичните ценности. На този етап изглежда, че ако продължи войната по-дълго, дислоцирането на Ердоган към Русия изглежда много по-логично. Зависи от развоя на събитията на терен", посочи той.

Ще продължи ли дружбата между Ердоган и Путин? Какви проблеми има да решава турският президент във вътрешнополитически план? Как ще се представи опозицията в Турция на предстоящите избори?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още