IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите от киберпрестъпления надхвърлят щетите от физическата престъпност

Организираните криминални групи изместват самотните хакери в света на киберпрестъпленията

12:54 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Загубите от киберпрестъпления надхвърлят щетите от физическата престъпност

Общо 58% от представители на световния бизнес вярват, че престъпленията в киберпространството им струват повече отколкото физическите престъпления. Това показва проучване на IBM сред компании в 17 държави в света, сред които осем европейски страни. Според тези компании загубите от киберпрестъпленията водят до пропуснати печалби, загуба на настоящи и бъдещи клиенти и намаляване на производителността на служителите им.

В проучването са включени над 3 000 главни изпълнителни директори или други лица, които са компетентни по въпроси, свързани с ИТ практиките на компаниите. Проучването на IBM показва, че 84% от ИТ директорите вярват, че организираните криминални групи, които имат високи технически познания, изместват самотните хакери в света на киберпрестъпленията.

Заплахата от незащитени системи в развитите държави става едно все по-голямо предизвикателство според почти три четвърти от анкетираните. И още по-обезпокоително, почти две трети (66%), смятат, че заплахите за корпоративната сигурност идват от самата организация.

Киберпрестъпността представлява една реална заплаха за бизнеса и бизнес и ИТ директорите възприемат това сериозно,” заяви Йовко Ламбрев, консултант "Сигурност и защита на информацията”, IBM България. Това е постоянна борба срещу един добре организиран противник и технологичните спасители като антивирусите и firewall-и не са достатъчни. Организациите трябва да имат предвид и човешкия фактор и да възприемат сигурността като процес”, добави Ламбрев.

Като се има предвид нарастващата заплаха от киберпрестъпленията, 59 процента от световния бизнес вярва, че се е защитил срещу организираната киберпрестъпност, но отговаря на променящата се заплаха от киберпрестъпления по различен начин. Така например 69% залагат на подобряване на антивирусния софтуер, а 74% - на firewall защитите. Близо 70% пък смятат, че е от особена важност да се въвеждат технологии откриване/предотвратяване на чуждо присъствие.

Цената на кибер престъпленията

Представители на бизнеса посочват, че загубата на приходи (72%) и на настоящи клиенти (67%) биха имали най-висок процент, в случай че организацията им стане жертва на киберпрестъпление. И все пак те са по-малко обезпокоени от загубата на бъдещи клиенти (33%). Според около две трети (63%) от международния бизнес щетите за тяхната марка/репутация ще е основна загуба от киберпрестъпленията.

Как се различават европейските държави

В Германия 63% от бизнес общността възприема киберпрестъпността като по-голяма заплаха за техния бизнес, отколкото физическите престъпления, в сравнение с 40% от световната бизнес общност. Само 10% от немския бизнес смята, че физическите престъпления са по-голяма заплаха в сравнение с 30% от анкетирания световен бизнес.

Според 76% от бизнеса във Великобритания киберпрестъпленията представляват по-голяма заплаха. Учудващо загубата от производителността на служителите (93%) е на първо място в класацията на английския бизнес за загуби в сравнение със само 47% от световната бизнес общност.

В Русия само 39% от бизнеса вярва, че е добре защитен от организираната киберпрестъпност, което представлява по-нисък дял в сравнение със световната бизнес общност (59%). Една трета от руския бизнес не е сигурен, че разполага с адекватна защита.

За разлика от световната бизнес общественост, италианският бизнес посочва, че загубите от разследване на нарушения (77% в сравнение с 43% от световната общност) е най-важният фактор, свързан със киберпрестъпленията. На второ място се нарежда загубата на приходи (74% в сравнение с 72% от световната общественост).

Изглежда, че за френския, испанския, чешкия и полския бизнес загубата на бъдещи клиенти (по 2%) не е толкова решаващ фактор, колкото за световната бизнес общност (38%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още