IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет вдъхва нов живот на изчезващи езици

Общо 6 500 езика в света са застрашени от изчезване до края на 21 век

17:46 | 12.06.07 г.
Интернет вдъхва нов живот на изчезващи езици
Застрашени от изчезване езици като уелски, навахо и бретонски привличат вниманието на все повече потребители в интернет, пише Ройтерс.

Експертът по уелски език Дейвид Кристъл твърди, че интернет може да предотврати трагичната съдба на около половината от 6 500 езика в света, застрашени от изчезване до края на 21 век.

Интернет им дава шанс за публичност, която преди не беше възможна, коментира Кристъл, който е написал над 50 книги по езикознание.

Застрашените езици се появяват в блогове, чат стаи, сайтове за обмен на видеофайлове и социални мрежи и присъствието им във виртуалния свят привлича младите хора, които го говорят. Езикът има шанс да оцелее, ако е важен за младите, а за тях наличието му в интернет означава, че е модерен, обяснява Кристъл. Освен това, общностите в интернет създават и чувство за принадлежност.

Съществуват например десетки чат стаи, в които около 600 хил. потребители общуват на уелски, а това е около 20% от населението на Уелс.

Според Кристъл в света има 50-60 езика, които вече се говорят от само един човек, а около 2 000 други никога не са имали писменост. Загубата на тези езици е окончателна и в този смисъл интернет е много важен, добавя той.

За създаването на сайт обаче обикновено са нужни средства, а това е проблем за африканските и южноамериканските езици, където правителствата налагат официалните испански, френски или английски.

Северноамериканските езици, особено навахо, имат повече късмет и голям брой виртуални общности в интернет.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още