IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският пазар се повиши леко в очакване на силни корпоративни новини

16:42 | 22.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският пазар се повиши леко в очакване на силни корпоративни новини
Търговията в Щатите в четвъртък първоначално тръгна на отрицателна територия след спада в сряда от 150 пункта на Dow, но по-късно набра сили и индексите се покачиха. Причината за първоначалния спад бяха излезлите новини за филаделфийския ФЕД индекс, който отразява регионалното производство. Индексът излезе значително по-високо от очакванията на анализаторите, което породи сериозни опасения за инфлационен натиск и последващо покачване на лихвите. Натиск върху търговията оказаха и високите нива на облигациите.

Филаделфийският федерален резерв оповести, че регионалното производство бележи най-силния ръст от април 2005 г. насам. Банковият индекс за регионална производствена активност скочи до 18 пункта при очаквания за 6 пункта и 4.2 през май.

По-рано пък Министерството на труда оповести, че молбите за безработицата са повече от очакваните - 324 хил. спрямо очаквания за 310 хил. Това също притесни инвеститорите, които се опасяват, че инфлационният натиск, който идва от пазара на труда, може да подтикне Федералния резерв да повиши лихвите.

Облигациите, които губят стойност, когато се покачва инфлацията, също са под натиск от няколко седмици на база нарастване на инфлацията в глобалната икономика.

Натиск върху пазара оказа и високата цена на петрола, който се задържа около психологическото ниво от 70 долара за барел, макар че в четвъртък цената му отстъпи под 69, което може би се оказа и положителен знак за обрата в търговията и излизане на индексите на зелена територия. Причината за скока на петрола бе поредната стачка на работниците в най-големия производител на петрол в Африка – Нигерия.

Относно корпоративните новини пазарът очаква с нетърпение силни отчети в следващите няколко седмици, които да продължат стабилния възходящ тренд.
 
В четвъртък акциите на веригата кафенета Starbucks Corp. падна с 3.2% до 26.45 долара за брой след оповестените данни, че трудно ще бъдат достигнати очакванията на анализаторите за печалбата поради по-високите разходи за млечни суровини.

В същото време акциите на производителя на етанол Andersons Inc. скочиха с 12% до 45.26 долара за ценна книга, след като компанията увеличи прогнозата си за печалбата за цялата година.

Технически анализ

Dow Jones

В четвъртък Dow се опита да пробие краткосрочната си подкрепа на нивото 13 415, но срещна силна техническа подкрепа и се отправи в обратна посока. При пробив в следващите сесии на това ниво следващите нива на подкрепа са 13 250 и 13 037. Във възходяща посока непосредствената съпротива остава на нивото от 13 685. Ако в следващите сесии реализира пробив, следващите съпротиви са на нивата от 13 805 и 14 000.

 

 

Подкрепа

13 415

13 250

13 037

Съпротива

13 685

13 805

14 000

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още