IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът под 76 долара за барел, слабите нива на запасите подкрепят цената

16:41 | 24.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът под 76 долара за барел, слабите нива на запасите подкрепят цената
Петролът падна под 76 долара за барел в резултат на намалелия спекулативен интерес, който доведе до отдалечаване от рекордните нива. Според анализатори обаче  технически фактори и вероятността за нов спад на запасите в САЩ оставят отворена вратата за възможно ново рали.

Спекулантите навлязоха с масирани позиции на пазара, когато сортът Брент беше на път да пробие рекордните нива от 78.65 долара за барел,  отчетени през август миналата година. В понеделник фючърсът достигна нива от 78.40 долара, но впоследствие загуби позиции. В момента цената е с 2% по-ниска и това доведе до намаляване на интереса към покупки. Въпреки ликвидирането на една част от дългите позиции, техническите фактори предполагат възходящо движение за тест на върховете от миналата година.
 
В 12:15 часа сортът Брент спадна с 1.01 долара до нива от 75.85 долара за барел. Междувременно  котираният в Ню Йорк лек суров петрол със срок на доставка вече месец септември  поевтиня с 95 цента до 73.94 долара за барел.

В момента вниманието на дилърите започва да се измества към излизащите утре данни за нивата на запасите в САЩ. Очакванията са те да покажат спад, което пък би подкрепило цената. В същото време обаче се очаква увеличение на използваните капацитети на рафинериите, а едни такива цифри ще намалят опасенията за недостиг на бензин. Нивата на запасите се намират на 9-годишни върхове, но силното търсене на бензин по време на пиковия летен сезон вероятно ще доведе до намаление на тези запаси, още повече, че в момента запасите на бензин са под средните нива.

Петролът вчера попадна под натиск  заради коментари на ОПЕК през уикенда, че е възможно да увеличи продукцията си. Очакванията на пазарите са картелът да преразгледа нивата на продукция по време на следващата среща на 11 септември във Виена.

Вчера участниците на пазара забелязаха „обратната” структура на пазара, при която бъдещата цена на дадена суровина е по-ниска от спот цената. Такъв един пазар сигнализира силно текущо търсене, което конкретно при петрола означава, че не е възможно да се складират запаси. Според анализатори тази обратна структура не е необичайна, но скоростта и силата на тенденцията е изненадала пазарите. Изпреварващото търсене в крайна сметка обяснява намалението на инвентарите, а обратната структура е силен сигнал за предстоящо поскъпване. До този момент петролът беше в „контанго” (фючърсната цена е по-голяма от очакваната бъдеща спот цена. Впоследствие цената на фючърса намалява до спот цената преди датата на доставка) , където бъдещите цени са по-високи от тези на най-близкия търгуван месец.
В 15 часа българско време контрактите на борсата NYMEX за новия фронт месец септември се търгуваха на цени от 73.92 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 74.89 долара, а промяната на цената е 97 цента в посока надолу. Най-високата стойност за деня е 74.93 долара, а най-ниската 73.80 долара. Откритият интерес е 394 573 контракта.

Техническа картина

Close 74.93    High 75.79    Low 74.44

Петролът тази седмица спада след силното рали през последните седмици. Първа съпротива при септемврийските контракти е 75, което е 50% корекция на спада 76.39-73.71. Следва върхът от вчера на 75.79, а след него идва този от петък на 76.39, където засега спря покачването. В посока надолу подкрепи са 73, 72 и 71, които са съответно 38, 50 и 62 процента корекции на покачването 67.36-76.39.

 

*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

 

Подкрепа

73.00

72.00

71.00

Съпротива

75.00

75.80

76.40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още