IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една малка винарна стана известна в интернет

Или кога блоговете се превръщат в успешна маркетингова стратегия

16:26 | 09.08.07 г.
Как една малка винарна стана известна в интернет

Как да отличите своя продукт сред море от конкуренти? Ако сте южноафриканската винарска изба Stormhoek, залагате на Web 2.0, блогове, вирусен маркетинг и т. нар. „краудсорсинг“ (при който определена работа се възлага на хора извън компанията, често голяма група интернет потребители), пише Business 2.0 Magazine.

Компания за вино не трябва да се държи като кънтри клуб, тя трябва да има същата позиция като стартираща интернет компания“, коментира британският маркетолог и карикатурист Хю Маклеод, който е създал изключително успешна маркетинг кампания за виното на Stormhoek - от типа „от уста на уста“, само че посредством блогове.

Преди две години винарната наема Маклеод да рекламира продуктите й на своя блог Gapingvoid.com, където по принцип коментира теми, свързани с реклама и технологии и качва карикатури в стил „поток на съзнанието“.

Изпълнителният директор на Stormhoek Джейсън Корман попаднал на блога и решил да насочи продуктите си към читателите на Маклеод, много от които са маниаци на тема технологии. Според него това е естествено решение, защото те споделят една обща страст, също като любителите на вино.

Упълномощен от Stormhoek Маклеод предлага безплатна бутилка на всеки блогър, който я пожелае, стига да има нужните години, за да консумира алкохол, и да е блогър поне от три месеца. Получателите не били длъжни да споменават виното, но много от тях го направили – близо 100 блогъри публикували свързани теми или коментари през следващите шест месеца.

След това Маклеод използвал блога си, за да организира над 100 „вечери за маниаци“ във Великобритания, Франция, Испания и САЩ, на които затрупва с с вино от Stormhoek инженери, програмисти и влиятелни блогъри. Последната вечеря в Сан Франциско например събира известни лица в сферата на технологиите като като бившия евангелист* на Microsoft Робърт Скобъл и пионера в RSS технологиите Дейв Уайнър.

Докато отзивите в блоговете за виното на Stormhoek са предимно положителни („става“, „приятно“, като и странното „разочарование“), резултатите, които Маклеод постига, са изумителни. Продажбите на компанията се увеличават почти шесткратно от 50 хил. кашона годишно до близо 300 хил.

В рамките на три години винарната очаква да продава по 1 млн. кашона на година.

Онлайн активността изцяло промени нашия бизнес. Дава ни обратна връзка в реално време и възможност да обсъждаме неща, които са важни за нас, индустрията и клиентите ни“, казва Корман.

Освен това кампанията се оказва забележително евтина. За около 40 хил. долара за две години компанията постига ефект, за който други дават милиони.

Търговското списание Ad Age нарежда стратегията на Stormhoek сред 50-те най-добри маркетинг кампании за 2006 г.

Новината за виното вече е извън общността на техничарите. Супермаркети и магазини за вино, включително британският гигант Tesco, вече отделят ценно място на лавиците си за вината на Stormhoek. Постижението никак не е малко предвид хилядите конкурентни винарни, които предлагат добри продукти за около 10 долара.

Разбира се, виното на Stormhoek трябва също и да е добро. Колкото и да наблягате на маркетинга „от уста на уста“, няма да продадете лошо вино, коментира списанието.

*Евангелист (тук) е служител в IT компания, който активно рекламира продуктите й и се грижи за корпоративния й имидж


Материалът е по идея на читател на Investor.bg с потребителско име coolice във форума на сайта

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още