IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS с 10 млрд. долара загуби от кризата в САЩ

Швейцарската банка е поредената финансова институция, която съобщава за загуби в големи размери от инвестициите си във високорискови инструменти

13:14 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
UBS с 10 млрд. долара загуби от кризата в САЩ

Още една голяма банка от европейския финансов сектор излезе със съобщение за загуби, предизвикани от ипотечната криза в САЩ. Поредната засегната институция е швейцарската банка UBS AG, която ще бъде принудена да отпише активи в размер на 10 млрд. долара.

Негативният ефект за финансовия резултат на банката ще бъде компенсиран с продажбата на конвертируеми облигации на азиатския пазар, се казва в съобщение на UBS, цитирано от Bloomberg. Плановете засега са да бъдат продадени облигации в размер на 13 млрд. швейцарски франка (11,5 млрд. долара) на държавната инвестиционна корпорация на Сингапур, както и на все още неназован инвеститор от Близкия Изток.

От съобщението на UBS става ясно, че прогнозата за печалба през последното тримесечие на годината е силно понижена, като не се изключва и приключването на цялата година със загуба. С обявените днес загуби в размер на 10 млрд. долара общата сума на обявените до момента отписвания от големите банки и други финансови институции възлиза на 76 млрд. долара.

С оглед предотвратяването на по-големи проблеми от UBS планират да продадат деветпроцентен дял от капитала си на сингапурския фонд, срещу което да получат 11 млрд. швейцарски франка. Още 2 млрд. франка ще бъдат набавени от продажбата на неизвестният инвеститор от Близкия Изток.

В плановете на банката влиза продажбата на 36,4 млн. от т.нар. treasury shares, които представляват издадени, но непредложени за продажба книжа, без право на глас или на получаване на дивидент. Така ще бъдат привлечени 2 млрд. франка, а от замяната на изплащането на дивидент с раздаването на акции като такъв, капиталът на банката ще се увеличи с още 4,4 млрд. франка. За осъществяването на тези намерения обаче се изисква решение на Общото събрание на акционерите, като извънредно такова е насрочено за средата на февруари.

Общата сума, която UBS ще се опита да набере, е в размер на 19,4 млрд. франка, което ще подобри отношението на първична капиталова адекватност до над 12 процента, което ще бъде доста по-добре от стойността на показателя в края на септември, когато бяха регистрирани 10,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още