IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немските инвеститори на фондовия пазар намаляват заради кредитната криза

Около 3,8 млн. германци са притежавали пряко акции за шестте месеца до декември, което е най-ниско ниво от 1996 г.

15:35 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Немските инвеститори на фондовия пазар намаляват заради кредитната криза
Броят на хората в Германия, които притежават акции, се е понижил през втората половина на 2007 до най-ниското си ниво от 11 години насам вследствие на кризата на кредитния пазар в САЩ и на данъчни промени, съобщи Bloomberg, позовавайки се на доклад на DAI German Share Institute.

Около 3,8 млн. германци са притежавали пряко акции за шестте месеца до декември, което е най-ниско ниво от 1996 г., показва проучването, реализирано сред 30 хил. души. Броят на германците, собственици на акции в инвестиционни фондове, се е понижил за периода с 0,9 на сто до 7,9 млн. души.

Освен кризата в САЩ, отрицателен ефект върху немските инвеститори е оказал и планът на правителството на страната да въведе през 2009 г. данък в размер на 25 на сто върху капиталовите печалби.

Наблюдава се реализиране на печалба от продажби на акции през втората половина на 2007 г.“, коментира ръководителят на DAI Рюдигер фон Розен. По думите му новият данък в твърде висок.

През втората половина на годината немският бенчмарк DAX, който включва 30-те най-големи компании в страната, е добавил към стойността си около 1% спрямо ръст от 21% за първите шест месеца на 2007.

Общият брой на германците, инвестиращи в акции и инвестиционни фондове, се е понижил с 3,8 на сто до 10,1 млн. души за разглеждания период от 10,5 млн. души през първото полугодие. Около 16 на сто от населението на страната е инвестирало на фондовия пазар.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още