IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-неизвестните милиардери

Някои от най-богатите хора в света успяват да останат напълно неизвестни на обществеността

08:58 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Най-неизвестните милиардери

Огромното богатство не винаги върви заедно с известност. Някои от най-богатите личности в света успяват да останат напълно неизвестни на обществеността, дори и хората да познават компаниите или продуктите, които са ги направили богати, пише списание Forbes.

Кои са Сюзан Клатън, Биргит Раусинг или Джон Сал? Сал например, чието богатство се изчислява на 4,4 млрд. долара към септември 2007, е съосновател и изпълнителен вицепрезидент на частния софтуерен гигант SAS.

Сюзан Клатън е член на немската фамилия Кванд, която притежава контролен пакет акции в производителя на автомобили BMW. Тя държи също и 50% от немската химическа компания Altana. През март миналата година нейното състояние се изчисляваше на 9,6 млрд. долара.

Биргит Раусинг пък заедно с трите си деца има състояние от около 11 млрд. долара, след като наследиха гиганта в сектора на опаковките Tetra Laval.

Магнатът в добива на мед Владимир Ким, чието състояние се оценява на 5,5 млрд. долара, е най-богатият човек в бившите съветски републики извън Русия. Той е по-богат от интернет милиардерите Мег Уитман и Джери Янг. Ким е и най-богатият етнически кореец на планетата, като състоянието му е много по-голямо от това на председателя на Samsung Group Ли Кун-Хи.

Понякога обаче дори тези неизвестни милиардери попадат във фокуса на вниманието. Понякога това става доброволно, като в случая на Джон Сал, който е бил домакин на благотворително събитие в полза на кандидата за президент Барак Обама.

Друг път анонимните богаташи изведнъж се оказват в центъра на общественото внимание не по свое желание. Срещу Сюзан Клатън имаше жалба миналата година от акционерите на Altana, според които тя е била привилегирована, когато компанията е продала фармацевтичния си бизнес, което привлече към нея доста голям медиен интерес.

През септември пък бе излъчен документален филм на немска телевизия, според който фамилията Кванд е имала лични връзки с шефа на нацистката пропаганда Гьобелс и с използването на робски труд през Втората световна война. Няколко дни по-късно фамилията заяви, че ще финансира изследване на военното си минало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още