IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS е банката с най-големи загуби от кризата до момента

Швейцарската институция е отписала активи за 14 млрд. долара, загубата за последното тримесечие на 2007 година е 11,4 млрд.

10:52 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
UBS е банката с най-големи загуби от кризата до момента
Най-голямата по размер на активите банка в Европа UBS отчита рекордна загуба за четвъртото тримесечие на 2007 година в резултат на отписването на активи на стойност от цели 14 млрд. долара заради рискови експозиции на американския ипотечен пазар. Така институцията се превръща в банката с най-големи щети от кризата в САЩ, задминавайки по отписвания дори банките отвъд Океана.

Нетната загуба на базираната в Швейцария банка за тримесечието възлиза на 12,5 млрд. франка (11,4 млрд. долара) и надвишава близо два пъти предварителните прогнози на анализаторите, предава Bloomberg. Така за цялата 2007 година институцията отчита загуби в размер на 4,4 млрд. швейцарски франка, се казва в съобщение на банката. Официалните резултати за дейността на UBS ще бъдат оповестени на 14 февруари.

Швейцарската банка отчита годишна загуба за пръв път в десетгодишната си история, а загубата за тримесечието надхвърля дори негативните резултати на водещите американски банки Citigroup и Merill Lynch. Основна причина за загубите са отписванията на активи от високорисковия сегмент, възлизащи на 12 млрд. долара и на 2 млрд. долара от други експозиции на американския пазар на недвижими имоти.

Като опит за преодоляване на проблемите на банката през декември беше постигнато съгласие за увеличение на капитала чрез продажбата на конвертируеми облигации на стойност 13 млрд. франка, които трябва да бъдат продадени на държавния инвестиционен фонд на Сингапур и на неназован инвеститор от Близкия Изток.

С днешното съобщение стана ясно, че европейският банков сектор също ще понесе значителни загуби от кризата в САЩ. До момента редица банки съобщиха за отписвания на активи, но отчетените от UBS загуби са в неочаквано големи размери. За сравнение, в началото на месеца стана ясно, че нетните загуби на Merrill и Citigroup за последното тримесечие на 2007 година възлизат на по 9,83 млрд. долара, като двете институции са отписали активи за съответно 16,7 и 18,0 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още