IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две хиляди руски специалисти ще работят по първия блок на АЕЦ Белене

Вече е готов техническият проект за АЕЦ Белене, която ще се състои от два енергоблока с мощност по 1000 мегавата

18:18 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Две хиляди руски специалисти ще работят по първия блок на АЕЦ Белене

Две хиляди руски специалисти ще работят по изграждането на първия блок на АЕЦ Белене, съобщи по време на телемост между Москва и София вицепрезидентът на руската компания Атомекспортстрой Генадий Тепкян, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Общият брой на специалистите във върховия момент от строителството на първия от двата блока на новата българска атомна електроцентрала ще достигне 6000 души, добави Тепкян. Той изрази увереност, че блокът ще бъде завършен без забавяне в предвидените срокове.

Генадий Тепкян отбеляза, че вече е готов техническият проект за АЕЦ Белене, която ще се състои от два енергоблока с мощност по 1000 мегавата.

На въпрос на журналисти от Москва и София за изпращането в Русия на отработеното гориво от бъдещите реактори на българската АЕЦ Тепкян посочи, че "съществува междуправителствено споразумение по този въпрос, отнасящо се до АЕЦ Козлодуй" и засега това споразумение не включва АЕЦ Белене.

Вицепрезидентът на Атомстройекспорт изтъкна, че ще бъде поставен въпросът в това споразумение да бъде вписано и изпращането за съхранение и обработка в Русия на отработеното гориво от бъдещата АЕЦ Белене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още