IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прие нови правила за употребата на пестициди

С новитe правила се увеличава броят на наличните пестициди в държавите-членки, като същевременно се забранява използването на някои силно токсични вещества

16:38 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС прие нови правила за употребата на пестициди

Европейският парламент (ЕП) прие днес два законодателни текста, които ще заместят сега действащите правила за употреба на пестицидите, съобщават от пресслужбата на парламента. С тях се увеличава броят на наличните пестициди в държавите-членки, като същевременно се забранява използването на някои силно токсични вещества.

Забранява се също въздушното пръскане на пестициди, както и тяхното използване в близост до паркове и детски площадки, като същевременно се вземат мерки за защита на водната среда и на питейната вода.

Днес депутатите от ЕП приеха с голямо мнозинство споразумението на второ четене между Парламента и Съвета относно регламента за пускане на пазара на продукти за растителна защита, както и компромиса по директивата за устойчиво използване на пестицидите.

Сред основните елементи на регламента относно производството и одобрението на продукти за растителна защита са изискването да бъде създаден списък на „активните вещества“ (химическите съставки на пестицидите) на ниво ЕС. След това пестицидите ще бъдат одобрявани на национално ниво на базата на този списък.

Някои силно токсични химикали и най-вече тези, които са канцерогенни, мутагенни или с токсично действие върху репродукцията, както и тези, които нарушават функциите на ендокринната система, ще бъдат забранени, освен ако техните въздействия са незначителни.

Ако дадено вещество е необходимо за борба със сериозна опасност за здравето на растенията, то може да бъде разрешено за период от 5 години, дори и ако не отговаря изцяло на критериите за безопасност, главят изискванията.

Продуктите, съдържащи опасни вещества, които се предвижда да бъдат заменени, трябва да бъдат сменени с други такива, ако съществуват по-безопасни алтернативи. Депутатите успяха да постигнат и по-кратък период за тяхната замяна - 3 вместо първоначално предвидените 5 години, казват от пресслужбата.

Веществата, които вредят на пчелите, ще бъдат забранени.

Производителите и потребителите на пестициди ще се ползват от някои предимства след влизането в сила на новото законодателство.

Държавите-членки ще могат да разрешават продукти за растителна защита на национално ниво или чрез взаимно признаване. ЕС ще бъде разделен на три зони (северна, централна и южна), като взаимното признаване ще бъде основното правило във всяка една от тези зони. По този начин производителите по-лесно ще получават одобрение за своите продукти в държавите, влизащи в дадена зона, като същевременно по-голям брой пестициди ще бъде на разположение на потребителите.

Депутатите приеха и текст, според който държавите-членки могат да забранят даден продукт на своя територия при наличие на особени екологични или селскостопански обстоятелства.

Срокът за одобрение на продуктите ще бъде ускорен, тъй като държавите-членки трябва да решат относно взаимното признаване в рамките на 120 дни. Досега такъв срок не съществуваше.

Новият регламент ще замени постепенно настоящото европейско законодателство. Пестицидите, които в момента са на пазара съгласно сегашните правила, ще могат да бъдат използвани до изтичане на валидността на разрешителното им. По този начин няма да се наложи внезапно и масово изтегляне от пазара на продукти, които в момента са в продажба. Споразумението със Съвета се основава на научна оценка от Шведската агенция за химикалите, според която около 22 опасни субстанции ще бъдат изтеглени от пазара в резултат на новите критерии за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още