IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания налива още 17,8 млрд. долара в банковата си система

Правителството ще кредитира банките в страната при лихвен процент от около 10 на сто

09:26 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дания налива още 17,8 млрд. долара в банковата си система

Дания ще добави нови средства към отделените вече суми за борба с финансовата криза. Правителството планира да отпусне на банките и ипотечните кредитори още 100 млрд. крони (17,8 млрд. долара) с цел стимулиране на кредитния пазар в страната и избягване на продължителна рецесия.

Властите ще кредитират банките с около 75 млрд. крони, а ипотечните кредитори - с останалите 25 млрд. крони, като заемите ще бъдат с различен лихвен процент за всяка финансова институция. Той ще бъде определен на база финансовата стабилност на отделните кредитополучатели, като средната лихва ще бъде около 10 на сто, съобщава икономическото министерство на страната чрез своя уеб-сайт.

При предишния пакет от мерки фокусът падна върху гарантиране на депозитите в страната и междубанковото кредитиране.

Банките в Дания са затегнали кредитната си политика през последното тримесечие на миналата година и планират да ограничат отпускането на заеми още повече в следващите месеци, показват анализите на централната банка. По актуални прогнози на институцията икономиката на страната ще се свие с 2,9 на сто тази година.

Предишните очаквания бяха за спад от 1,9 на сто, но затегнатото кредитиране предизвиква опасения от по-сериозно забавяне на икономиката.

„Ако не действаме съществува значителен риск, че дори стабилният бизнес няма да бъде в състояние да заема средства за осигуряване на ежедневните си операции, запазване на работните места и растежа“, заявява финансовият министър Ларс Льоке Расмусен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още