IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата търговия в САЩ премина под контрола на "биковете"

С повишението си в сряда индексите в САЩ реализираха най-дългата позитивна серия от края на ноември

23:45 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовата търговия в САЩ премина под контрола на "биковете"

Щатските индекси днес отчетоха повишения, подкрепени от обявения план на американския президент Обама за създаване на институция, под опеката на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), която да изкупува проблемни кредити от балансите на търговските банки.

Междувременно от Белия дом увериха пазарните участници, че ще се опитат да вкарат в действие спасителния план на стойнот 825 млрд. Долара възможно най-скоро.

Dow Jones Industrial Average днес се повиши с 2,5% до 8 375,45 пункта, а широкият S&P 500 добави 3,4% до 874,09 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отчете ръст от 3,6% до 1 558,34 пункта.

С днешното си повишение индексите в САЩ реализираха най-дългата позитивна серия от края на ноември.

Днес се проведе и поредното заседание на Федералния резерв, на което бе взето решение основният лихвен процент в страната да остане на ниво 0 – 0,25%. Междувременно от Фед обявиха, че че са готови да купуват и дългосрочни държавни облигации, в случай, че подобни мерки са необходими за поддържане на нормалното функциониране на кредитните пазари. Ако мярката бъде приложена на практика, тя ще е нова за Федералния резерв, който до момента изкупуваше само корпоративни и ипотечни дългови ценни книжа.

Най-силно поскъпнаха финансовите акции. Citigroup повиши капитализацията си с 18,6% до ниво от 4,21 долара, а кинжата на Wells Fargo поскъпнаха с над 30 на сто, въпреки обявената загуба за четвъртото тримесечие на миналата година от 2,55 млрд. долара.

Акциите на Sun Microsystems се повишиха с 22% до 4,86 долара, а тези на Yahoo добавиха 7,9% до 12,24 долара. Интернет търсачката обяви печалба от 18 цента на акция за последното тримесечие на миналата година, което бе малко над консенсусните очаквания на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още