IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18 септември 2008 – на косъм от глобален финансов колапс?

Интервю с американския конгресмен Пол Канжорски разкрива колко реална е била опасността от световен финaнсов крах след фалита на Lehman

12:21 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пол Канжорски. Снимка: kanjorski.house.gov
Пол Канжорски. Снимка: kanjorski.house.gov

На 18 септември, малко след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers, световната финансова система е била на прага на тотален колапс, става ясно от интервю с американския конгресмен от Демократическата партия Пол Канжорски, излъчено от телевизионния канал C-SPAN.

„На 18 септември, около 11 ч. сутринта, Федералният резерв на САЩ отчита огромно изтегляне на средства от сметки на паричния пазар. За по-малко от два часа от банките са изтегелени 550 млрд. долара. Финансовото министерство на страната взема решение да окаже помощ на пазара, като налива в системата 105 млрд. долара, но бързо разбира, че тези средства са недостатъчни да спрат „вълната“ от тегления. Затова властите решават да блокират временно всички сметки на паричния пазар и да обявят гаранция по всички депозити до 250 хил. долара“, разказва Канжорски.

„Ако това не беше направено, изчисленията на финансовото министерство тогава показваха, че до 14 ч. следобед на 18 септември от банковата система на САЩ са щели да бъдат изтегелни 5,5 трлн. долара. Това щеше да доведе до пълен колапс на финансовата система и на икономиката като цяло, а в рамките на 24 часа вероятно щеше да се срине и световната икономика“, казва още конгресменът.

„Тогава се проведоха много дискусии какво би се случило при един подобен сценарий. Това щеше да бъде краят на нашата икономическа и политическа система в настоящия й вид“, коментира в Канжорски в интервюто.

На 15 септември миналата година фалира една от най-големите инвестиционни банки на Wall Street, Lehman Brothers – институция с близо 160-годишна история. Това бе и най-големият банков фалит в САЩ. Дълговете на Lehman бяха за над 600 млрд. долара.

Фалитът на инвестиционната банка е сочен и за една от основните причини за последвалото рязко свиване на световните кредитни пазари, довели до изострянето на финансовата криза в последното тримесечие на миналата година.

Изявлението на Пол Канжорски хвърля светлина върху процесите, развили се непосредствено след фалита на Lehman, и разкрива колко реална е била опасността от глобален финансов крах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още