IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба и дори затвор грозят работодателите на незаконни имигранти в ЕС

Сред предвидените санкции фигурира и връщане на помощи, както и лишаване от право на участие в търгове за обществени поръчки

14:24 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба и дори затвор грозят работодателите на незаконни имигранти в ЕС

Широк кръг от санкции, вариращи от глоби до затвор за най-тежките случаи, през лишаване от право на участие в търгове за обществени поръчки и получаване на помощи, предвижда приетата днес от евродепутатите законодателната резолюция относно директивата за санкции за работодатели на незаконни имигранти.

В момента между 4,5 и 8 млн. нелегални имигранти работят в строителството, земеделието, хотелиерството и в други сектори в ЕС, се припомня в съобщението на Европейския парламент.

Директивата предвижда установяването на минимални наказания на европейско ниво за работодателите на нелегални имигранти, които включват глоби, плащане със задна дата на заплати според законните условия за работа, както и лишаване от право на участие в търгове за обществени поръчки и получаване на помощи (независимо дали са национални или европейски), които могат да бъдат с продължителност до пет години.

Предвиждат се и по-тежки наказателни мерки срещу работодателите в случай на рецидив, както и в случаите, когато голям брой незаконно пребиваващи лица са назначени на работа, когато има експлоатация, когато назначеното лице е жертва на трафик на хора и работодателят е знаел за това или ако въпросното лице е непълнолетно.

Що се касае до работния период, по презумпция ще бъде прието, че той е бил най-малко три месеца, ако работодателят или работникът не представят други доказателства. Депутатите изискаха необходимите процедури за получаване на неполучените заплати от страна на работника да бъдат автоматични, т.е. без да се налага той да предприема каквото и да е било действие.

По искане на членовете на ЕП държавите членки трябва да предвидят по-малки финансови санкции за лицата, използващи услугите на нелегални имигранти за домашни помощници, при условие че няма случаи на експлоатация.

Европейският парламент изисква също така държавите членки да създадат механизми, позволяващи на нелегалните имигранти да подават оплаквания. По този начин трети страни, определени от държавите членки (асоциации или синдикати), могат да посочат работодател, нарушил разпоредбите, без да рискуват вследствие на това да бъдат подведени под наказателна отговорност за подпомагане на незаконно пребиваващи лица. Нелегалните имигранти могат да получат временно разрешително за престой, ако сътрудничат в хода на наказателната процедура срещу техния работодател.

Ако престъпилият закона работодател е подизпълнител, директният възложител на поръчката също ще бъде считан за отговорен. Неговата отговорност ще бъде пълна, ако се докаже, че е бил в течение за незаконните действия на своя подизпълнител. Депутатите поискаха също така да се предвиди възможност за публикуване на списък на работодателите, нарушили директивата.

Държавите членки трябва да осъществяват ефикасни и достатъчни на брой проверки за контрол върху наемането на лица от трети страни, които пребивават незаконно, предвижда също директивата. Те трябва да изискват също така от работодателите да проверяват дали техните работници, които са граждани на трети страни, имат валиден документ за престой и да информират националните власти за наемането на нови такива работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още