IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет с капиталова печалба от $1 млрд. от китайски автомобилостроител

Милиардерът направи инвестицията си преди по-малко от година, акциите на компанията са скочили петкратно оттогава

11:18 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет с капиталова печалба от $1 млрд. от китайски автомобилостроител

Компанията на американския инвеститор Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е реализирала капиталова печалба от 1 млрд. долара от инвестиция в китайска компания за производство на автомобили. Вложението е било направено преди по-малко от година, а оттогава акциите на китайската фирма са скочили петкратно.

Дружеството, в което е инвестирал Бъфет, се казва BYD и произвежда автомобили с високоефективни двигатели, които предлагат по-нисък разход на гориво. След инвестицията, която бе обявена на 27 септември миналата година, акциите на BYD са поели рязко нагоре и до момента са поскъпнали над пет пъти.

„Когато Уорън Бъфет каже, че слънцето ще изгрее на нечия улица, си заслужава да му се обърне внимание“, коментира Гай Спайър от хедж-фонда Aquamarine Funds LLC, цитиран от Bloomberg. Въпросният фонд притежава дял от Berkshire Hathaway и е извършил анализа на BYD.

Решението за инвестиция е било за придобиване на 225 млн. акции от капитала на BYD срещу 8 хонконгски долара за дял. В петък акциите на дружеството приключиха борсовата сесия при цена от над 42,9 хонконгски долара, което означава, че Berkshire Hathaway ще прибере печалба от над 436%.

Все още не е ясно официално дали Бъфет изобщо е заплатил договорената сума, но от BYD съобщават, че сделката е била извършена.

Интересен факт е, че едва три дни преди да обяви сделката с BYD, компанията на Бъфет инвестира значителна сума в американската банка Goldman Sachs, която до момента носи капиталова печалба от около 2 млрд. долара.

Заради ефективната стратегия на Уорън Бъфет и влиянието, което той има във финансовите среди, образът на милиардера ще бъде използван в поредица от анимационни филми с образователна насоченост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още