IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет превърна BYD в най-силната акция в Азия за последната година

Производителят на автомобили и батерии е увеличил пазарната си капитализация седемкратно за една година

09:56 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет превърна BYD в най-силната акция в Азия за последната година

Китайската компания BYD се превърна в най-печелившата акция на азиатския пазар за годината след банкрута на Lehman Brothers. Дружеството се занимава с производство на автомобили и батерии, а в погледите на инвеститорите попадна след инвестицията от 232 млн. долара (1,8 млрд. хонконгски долара) на Уорън Бъфет.

Точно преди година милиардерът се е съгласил да придобие дял от компанията и оттогава досега акциите на BYD са увеличили цената си седемкратно. Така те са се превърнали в най-печелившите от всички акции, попадащи в регионалния индекс MSCI Asia Pacific, в който са включени общо 978 компании.

Официално прехвърлянето на акциите от капитала на BYD стана през юли по цена 8 хонконгски долара за един брой, като бяха закупени общо 225 млн. акции. Към момента една акция от капитала на дружеството струва 62,10 хонконгски долара.

До момента компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е реализирала капиталова печалба в размер на 1,6 млрд. щатски долара. Това се е случило и заради факта, че много инвеститори по света копират стратегията на милиардера и са побързали да придобият акции от BYD.

Само вчера на борсата в Хонконг пазарната капитализация на BYD скочи с 5,4 на сто, а днес пазарът остана затворен заради тайфуна Копу. Очаква се търговията да стартира и да се състои следобедната част от борсовата сесия.

През първото полугодие на 2009 година BYD постигна ръст на печалбата от 98 на сто. Продажбите на автомобили пък са отбелязали двоен ръст и са достигнали 8,88 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още