IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиада 2016 – златна победа за Бразилия

Очаква се ползите от домакинството на Игрите да възлязат на колосалните $51 млрд.

14:38 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Олимпиада 2016 – златна победа за Бразилия

Изключително важната победа, която извоюва Бразилия в битката за домакинство на летните Олимпийски игри през 2016 година, открива необятни възможности за инвестиции. Това вероятно ще направи фондовия пазар в страната още по-привлекателен за чуждите инвеститори, които и сега виждат сериозни перспективи в него.

Домакинството на Олимпиадата бе спечелено миналата седмица от Рио де Жанейро, като градът преодоля силната конкуренция на Чикаго, Мадрид и Токио. Така той се превърна в първият южноамерикански град, който ще приюти лятна Олимпиада.

Подготовката за посрещането на хилядите атлети и зрители на игрите означава, че всеки един сектор, който попада в полезрението на местните и чуждите инвеститори, може да извлече ползи от огромната инвестиционна дейност. Настоящите прогнози са, че тя може да доведе до наливане на 51 млрд. долара в различни проекти, съобщава Market Watch.

Компании за добив и преработка на стомана, превозвачи, мобилни оператори, медии – всички те могат да получат по нещо от колосалните инвестиции. Дори строителите на жилища може да извлекат полза чрез изграждането на Олимпийско село и съпътстващата го инфраструктура.

„Това, от което има нужда, са по-добри пътища, по-добри хотели, по-добри комуникации и инфраструктура, храни“, смята Джак Джерва от Global Investors. „Не става дума просто за строеж на стадиони, има нужда от инфраструктура за тези стадиони. Това е всеобхватен проект“, смята той.

Според оценките на Credit Suisse и Global Investors сред най-облагодетелстваните ще бъде производителят на стомана Gerdau. Това явно е мнението и на други инвеститори, тъй като от началото на годината пазарната капитализация на компанията е скочила с 68 на сто. Освен това сред най-печелившите вероятно ще попаднат и местните мобилни оператори.

Очаква се влиянието на Олимпиадата върху местната икономика и благоприятните ефекти за нея да действат доста след август 2016 година, за когато е насрочен спортният празник. Причината за това е фактът, че инфраструктурата ще остане, а светът вече ще обръща по-голямо внимание на страната, смятат от Credit Suisse.

Прогнозите са, че новите инвестиции ще надхвърлят 30 млрд. реала (17 млрд. долара) през следващите седем години. Оценките на бразилското министерство на спорта пък са, че събитието ще донесе на страната 51 млрд. долара. В тази сума попадат както директните инвестиции, така и дългосрочните ползи от тях.

Получаването на домакинство за Олимпиадата няма да е първото събитие, което да вкара Бразилия в светлината на прожекторите. Две години преди нея страната ще бъде домакин на Мондиал 2014.

Футболните срещи ще се проведат в 12 различни града, което означава, че инфраструктурата на всички тези 12 града ще получи силно рамо от спорта. Очаква се да бъдат изградени пътища, стадиони спортни бази, а и хотели. Страстта, с която се приема футболът в страната, пък гарантира пълни стадиони и небивала еуфория, която няма как да не се трансофмира в благоприятни резултати за сектора на услугите и продажбите на дребно.

Всичко това води до извода, че в Бразилия развитието тепърва започва. За инвеститорите остава да разчетат правилно сигналите и да извлекат максимална полза от възхода на страната.

Още по темата:

Футболни надежди за пазарите на имоти в 12 бразилски града

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още