IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да получава 15% от тока си от сахарското слънце до 2050 г.

До 2015 г. се предвижда да започне снабдяването с електроенергия от планирания мащабен соларен парк в Северна Африка

17:13 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европа може да получава 15% от тока си от сахарското слънце до 2050 г.

Консорциумът от компании, който планира да построи огромен соларен парк в Сахара, смята, че ще може да доставя на Европа 15 на сто от необходимата й електроенергия до 2050 г., предаде ВВС.

Инициативата за енергия от възобновяеми източници Desertec Industrial, която ще стартира с въпросния соларен парк в Сахара, беше обявена днес от консорциума, в който влизат 12 европейски компании.

Корпорациите, които участват в проекта, са Deutsche Bank, Siemens, E.On, ABB, Abengoa Solar, Cevital, HSH Nordbank, MAN Solar Millennium, Munich Re, M+W Zander, RWE и Schott Solar.

Консорциумът ще бъде базиран в Мюнхен, като оттам се надяват да започнат да снабдяват Европа с електричество до 2015 г.

Desertec Industrial Initiative планира да произвежда електричество от слънцето чрез мрежа от централи и електропреносни мрежи в Северна Африка и Близкия Изток.

Много страни от Северна Африка са изявили силен интерес да се присъединят към проекта, който получи и подкрепата на немския канцлер Ангела Меркел.

От Desertec са подчертали, че част от генерираната в Сахара енергия ще бъде „отклонена“ за страните, в които е разположен проектът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още