IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Девин може да увеличи инвестициите си в ЦИЕ с 50%

Advent International планира капиталови инвестиции от над 150 млн. евро в компании от региона през тази година

14:54 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Девин може да увеличи инвестициите си в ЦИЕ с 50%

Един от най-големите инвеститори в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – Advent International, може да увеличи инвестициите си в региона с до 50% през тази година, предаде Bloomberg. Компанията държи втория по големина фонд за дялово инвестиране в ЦИЕ, който придоби мажоритарен дял от капитала на бутилиращата компания Девин АД през септември 2009 г.

Изминалата година е била трудна за Advent International, но въпреки това компанията успява да направи редица успешни сделки в региона. Това заяви Крис Мрък, управляващ сътрудник в Advent International. Той допълни, че очаква много повече добри възможности през тази година, като разкри, че в момента Advent води преговори в напреднал етап за придобиване на няколко компании.

За тази година Advent International планира капиталови инвестиции от над 150 млн. евро в компании от ЦИЕ при направени през 2009 г. четири изкупувания на стойност около 100 млн. евро. Advent International управлява фонд за дялови инвестиции в компании в Полша, Чехия, България, Румъния, Турция и балтийските страни.

Advent International възнамерява да инвестира предимно в сектора на образованието, здравеопазването и потребителските стоки. За тази цел ръководството търси жизнеспособни компании, които са затруднени да изплащат своите задължения и в същото време имат затруднен достъп до банково кредитиране, което създава редица добри възможности за изкупувания, е заявил Крис Мрък.

В момента Advent се конкурира за придобиването на полския издател на учебници Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne за около 100 млн. евро. Освен това Advent води преговори за придобиването на още една компания, които трябва да приключат тази седмица. В същото време компанията планира да продаде турския производител на кантове Roma Plastik през първата половина на годината.

Фирмата обмисля и първично публично предлагане на щатската FleetCor Technologies, която е специализирана в програмите за разплащане с карти при транспортните услуги. Проучване на Deloitte от октомври 2009 г. показа, че доверието на компаниите за дялово инвестиране в Централна и Източна Европа се е повишило до най-високото си ниво за последната година след утихването на финансовата криза.

Страните от Източна Европа, които зависят от износа на стоки в западноевропейските пазари, изпаднаха в голямо затруднение заради финансовата криза. Централните банки на редица страни от региона обаче очакват ръст на техния брутен вътрешен продукт през тази година.

Частните фирми за дялово инвестиране в ЦИЕ не са били засегнати от кризата толкова силно, колкото техните конкуренти в САЩ или Великобритания, тъй като са използвали много по-малко заеми за финансиране на изкупуванията, смята Мрък. Освен това финансовите проблеми, пред които са изправени компаниите в региона са били по-малки, допълни той.

Компании като Advent International разчитат на заеми за около две трети от цената на компаниите, които придобиват. След това те се стремят да подобрят производителността им и да продадат инвестицията в рамките на пет години.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още