IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS успя да излезе на печалба за четвъртото тримесечие на 2009 г.

Увеличават се тегленията на пари от банката, въпреки добрите резултати.

13:21 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
UBS успя да излезе на печалба за четвъртото тримесечие на 2009 г.

Швейцарската банка UBS излезе за първи път на печалба, откакто Освалд Грюбел пое ръководството на компанията преди година.

Нетната печалба на финансовата институция за четвъртото тримесечие на 2009 г. възлиза на 1,205 млрд. швейцарски франка (1,1 млрд. долара), съобщава Ройтерс. Това е значително подобрение в сравнение със същия период на 2008 г., когато банката беше на загуба от 9,58 млрд. франка.

Подобрението се дължи отчасти на данъчен кредит от 480 млн. швейцарски франка, както и на намаляване на бонусите.

В същото време обаче под натиска на продължаващите ефекти от световната финансова криза, водените дела за данъчни измами в САЩ и натиска от различни държави за нарушаване на банковата тайна с цел разкриване на данъчни престъпления, UBS продължава да губи доверието на клиентите си.

„Сигурни сме, че мерките, които взехме заради тегленето на капитали от клиенти на банката, са ефективни, но в непосредствено бъдеще очакваме тегленето да продължи“, казват изпълнителният директор Освалд Грюбел и председателят на Борда на директорите Каспър Вилиджър в писмо до инвеститорите.

Клиентите на UBS са изтеглили 56 млрд. франка през четвъртото тримесечие спрямо 37 млрд. франка в сравнение с предишното тримесечие. Изтеглянето на средства от финансовата институция става факт след кампании от различни държави, включително и САЩ, които искат съдействие от швейцарските банки за получаване на данни за техни клиенти с цел разкриването на данъчни престъпления.

Все пак ръководството на UBS коментира, че се надява швейцарското правителство да намери „алтернативни механизми“ и постигането на компромис с данъчните и по-конкретно с тези в Щатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още