IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS няма да плаща обезщетения на измамени от Мадоф инвеститори

Съд е отхвърлил жалбата на група инвеститори, които са искали преки компенсации от UBS, а не чрез ликвидаторите на фонда на Мадоф

20:50 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
UBS няма да плаща обезщетения на измамени от Мадоф инвеститори

Решение на съд в Люксембург, взето днес, вероятно ще предпази швейцарската банка UBS от изплащането на преки компенсации на инвеститори, загубили парите си в измамната схема на Бърнард Мадоф чрез фонд, създаден от банката, предаде Ройтерс. HSBC също може да избегне подобни дела.

Съдът е отхвърлил жалбата на малка група инвеститори, които са искали преки компенсации от UBS, а не чрез ликвидаторите на фонда на Мадоф.

Решението може да окаже ефект върху много гледащи се в момента дела срещу UBS в качеството й на попечител на фондовете LuxAlpha и LuxInvest, които са загубили общо около 1,7 млрд. долара от инвестиционната схема на Мадоф.

Адвокати са коментирали, че след днешното решение очакват съдилищата да не позволяват на инвеститорите да съдят директно за компенсации одитори и попечители на фондове.

Решението обаче противоречи на директиви на ЕС, известни под името UCITS, които защитават дребните инвеститори чрез строги правила за инвестиционните фондове, които са отворени за широката общественост, и адвокатите на инвеститорите смятат да обжалват решението на съда.

В момента Мадоф излежава присъда от 150 години затвор за организирането на измамната схема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още