IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчева енергия от Сахара може да стигне до Европа до пет години

След 2017 г. слънчевата енергия ще се превърне в един от най-евтините енергийни източници в Европа

18:04 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слънчева енергия от Сахара може да стигне до Европа до пет години

Проектът за захранване на Европа със слънчева енергия от Сахара вече не изглежда толкова отдалечен в бъдещето, след като наскоро Световната банка обяви, че ще инвестира 5,5 милиарда долара за изграждането на първите соларни централи в Северна Африка, съобщава британският Guardian.

През 2009 г. бе стартирана Desertec Industrial Initiative, имаща за цел да изгради централи за концентрирана слънчева енергия (CSP). Проектът на стойност 240 милиарда евро, който бе подкрепен от имена в бизнеса като Siemens, E.On и Deutsche Bank, ще осигурява 15% от потреблението на електроенергия в Европа до 2050 г.

Мароко, единствената страна в региона без залежи на петрол, декларира готовността си до пет години да изгради първите CSP централи на своя територия. Произведената от CSP енергия ще се внася в Европа посредством специално изградена електропреносна мрежа през Испания. Мароко планира да изгради пет слънчеви централи с обща мощност от 2000 мегавата до 2020 г.

По думите на Джефри Улф, координатор на Desertec за Великобритания, това, което задържа проекта за момента е сравнително високата цена на слънчевата енергия - 10-20 евроцента за киловатчас в сравнение с 5 евроцента за киловатчас при използването на природен газ. С изграждането на по-мащабни слънчеви централи и повишаването на цените на горивата на световните пазари това е на път да се промени.

Според изследване, поръчано от Германската аерокосмическа индустрия, до 2017 г. слънчевата енергия ще е сравнително по-скъпа, но след това постепенно ще се превърне в един от най-евтините енергийни източници в Европа.

Ефективността при използването на слънчева енергия се е подобрила значително през последните години, достигайки 40% от 15% – 20% преди 20 години. За сравнение, ефективността при използването на горива е 50%. CSP технологията включва изпаряването на вода чрез насочени огледала, която ще задвижва електрически турбини.

Според изчисленията на Desertec ако регион от Сахара с площта на България се използва за генериране на слънчева енергия, това би покрило 100% от нуждите от електроенергия на планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още